Elektronika

Klimatizace – když teplo, zima ani zápach v místnosti nevadí

Novodobé klimatizační jednotky vybavené tak zvaným invertorem elektronicky regulují napětí, proud a frekvenci v přístroji a tedy i výkon klimatizace. Řízení teploty je tak u těchto klimatizací mnohem jemnější a k našemu tělu ohleduplnější. V praktickém životě tedy nedochází k tak zvanému opakovanému nárazovému ochlazení nebo vyhřátí místnosti, k dramatickým změnám teploty, které mají negativní vliv na organismus.

Udržování nastavené teploty je s novými modely snazší, méně energeticky náročné a bez hluku či vibrací. Trh nabízí už takové klimatizační systémy, které dokáží kompletně pročistit vzduch místností zahalených do kouře z cigaret, vaření a dalších zápachů. Čidlo zabudované v systému neustále monitoruje čistotu okolního vzduchu, i když je klimatizace vypnutá. Pokud míra znečištění vzduchu překročí nastavenou úroveň, uvede se do chodu mechanizmus, který do vzduchu vypustí zhruba 3 triliony aktivních iontů. Tyto ionty díky zápornému náboji zneškodní bakterie a plísně ve vzduchu a naváží se na prachové částice.

Všechny nečistoty jsou poté přivedeny zpět do jednotky prostřednictvím přitažlivosti kladně nabitého filtru, který znečištěný vzduch vyčistí od nežádoucích cizorodých částic a bakterií a čistý jej vpustí zpět do místnosti. Díky variabilitě jednotlivých částí klimatizačních systémů je možné jednotky instalovat do jakéhokoli prostoru. K dispozici jsou modely s různým výkonem pro nástěnnou, stropní nebo podlahovou instalaci a také výkonné jednotky pro montáž do kazetových podhledových stropů.

FOTO DREAMSTIME, PANASONIC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *