Vaření na studených kamnech

18.7.2007 | | Rubrika - Elektronika

Vaření na studených kamnech

Jednou ze zatím nepříliš rozšířených novinek v oblasti přípravy teplých pokrmů jsou indukční varné desky. Na první pohled vypadají podobně jako jejich sklokeramické předchůdkyně, ve srovnání s nimi však nabízejí hned několik výhod: vaření je z hlediska spotřeby energie úspornější, není třeba používat nádobí odpovídající tvaru plotýnky a navíc odpadá nebezpečí popálení. Indukční varné desky totiž vaří za studena!

Zatímco běžné plynové nebo elektrické varné desky přeměňují zdroj energie na teplo, které předávají varné nádobě, indukční desky pracují na principu magnetické indukce: pod skleněnou deskou jsou uloženy indukční cívky reagující na magnetické dno nádobí. Dochází tak vlastně pouze k předávání energie, nikoli k zahřívání. Jediné teplo, které při vaření vzniká a může být zdrojem popálení, je horký obsah hrnce, od něhož se ohřívá také vlastní nádoba.

Ve srovnání s plynem jde však pouze o teploty asi čtvrtinové: zatímco teplota kolem plynového hořáku se běžně pohybuje kolem 400 oC, u indukční desky počítejme s pouhými 100 oC, tedy s bodem varu. Navíc tato teplota po skončení vaření klesá mnohem rychleji. Další výhodu ocení méně šikovní kuchaři: pokud omáčka nebo polévka z hrnce „uteče“, na desce se nepřipálí, protože nevznikne elektromagnetických přenos. Z téhož důvodu neshoří kuchyňská chňapka, pokud ji z nepozornosti položíte na rozpálenou plotýnku, od přesahujícího plamene si nepopálíte ruce a navíc ještě můžete využít paměťové funkce jednotlivých plotýnek. Pokud totiž například často vaříte stejné množství těstovin, uložíte si do paměti postup při regulaci tepla a příště už jen jednoduše zmáčknete tlačítko, které správný způsob vaření ohlídá za vás.

Ale vždycky je něco za něco a v případě indukční varní desky tomu není jinak. Jednak je pro vaření třeba používat pouze nádobí, které je schopno elektromagnetického přenosu (stačí ověřit přiložením magnetu) a jednak jsou indukční desky dražší než jejich příbuzné: ceny výrobků se čtyřmi plotýnkami začínají na 15000 korun. Levnější jsou desky kombinovné – polovina plotýnek je elektrická, polovina indukční.

Počet komentářů (3) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Jak si zpříjemnit snídani?

Jak si zpříjemnit snídani?

7.11.2007 | | Elektronika

Rádi si zpříjemníte ráno třeba dobrou snídaní? A co káva? Pokud patříte k těm, kteří si (nejen) po ránu rádi vychutnají šálek opravdu chutné a kvalitn... Celý článek

Kuchyňský robot v první linii

Kuchyňský robot v první linii

30.10.2007 | | Elektronika

Usnadnění a zrychlení práce v kuchyni je vítanou pomocí jak pro opravdové kulináře, tak pro všechny, jímž je vaření nezbytnou nutností. Toho jsou si p... Celý článek

Centrální vysavač

Centrální vysavač

27.8.2007 | | Elektronika

Mezi činnosti, které jsou v „oboru“ uklízení nejméně oblíbené patří vysávání. To si však lze v moderní době ulehčit instalací centrálního vysavače. Je... Celý článek

Pečení domácího chleba je snadné

Pečení domácího chleba je snadné

21.8.2007 | | Elektronika

I když je nabídka božího daru na trhu pestrá, určitě si na chlebu pochutnáte mnohem víc, pokud si jej upečete sami. Nemusíte k tomu doma budovat kamen... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu