Finance

Hypotéka nebo pronájem? Realitní trh se mění, nájemní bydlení se těší větší oblibě

„Dlouhodobě sledujeme trendy na realitním trhu naší části Evropy. V západní Evropě je podíl nájemního bydlení mnohem větší než v současné době v České republice. S ohledem na dlouhodobý výrazný nárůst ceny vlastního bydlení, a to zejména ve velkých městech, tak očekáváme zvýšenou poptávku po kvalitním nájemním bydlení i u nás. S ohledem na tuto skutečnost jsme se proto rozhodli investovat právě do nových projektů tohoto typu,“ dodává k tomuto trendu finanční ředitel developerské firmy RC Europe Martin Grünwald.

 

Vstupní náklady, následné průběžné náklady, flexibilita a v neposlední řadě také touha bydlet „ve vlastním“. Tyto faktory hrají u většiny lidí zásadní roli při rozhodování mezi nájemním a vlastním bydlením. Ty se však s dobou mění.

 

Vstupní výlohy

 

Počáteční náklady na pořízení vlastního bydlení stoupají, a to nejen díky růstu cen nemovitostí, ale také zpřísnění podmínek pro získání hypotéky.

„Poslední kroky ČNB týkající se regulace hypoték výrazně omezí dostupnost zejména větších hypoték pro všechny příjmové skupiny. Tito lidé tak budou hledat kvalitní nájemní bydlení, a tak budou generovat rostoucí poptávku po středně a dlouhodobém pronájmu bytů,“ říká Martin Grünwald.

Průběžné výlohy

 

Rostoucí úrokové sazby ovlivňují vývoj hypoték a rostou i ceny nemovitostí. Oproti tomu ceny nájemného rostou pomaleji, od nového roku dokonce mírně klesají. Koupě vlastní nemovitosti tak s sebou nese oproti nájemnímu bydlení vyšší průběžné náklady, a to i při závazku na 25 let. Doba, kdy splácet vlastní bydlení vyšlo levněji než platit nájemné, jsou zřejmě pryč.

Průměrný nájem za byt o rozloze 60 m2 v Praze byl v únoru 2018 lehce nad 20 tisíci korun. U stejného bytu by průměrná splátka hypotéky na 25 let byla o víc jak tisíci korunu dražší.

 

(zdroj dat: RC Europe)

 

 

Flexibilita

 

V posledních letech nabývá, zvláště u mladší generace, v otázce bydlení na významu flexibilita zvoleného řešení. Závazek na 20 a více let je pro ni často těžko představitelný. Chtějí se cítit býti svobodně a nevázat se k jednomu místu. Souvisí to i se změnami chování mladé generace na pracovním trhu.

„Dá se očekávat, že i nadále se v ČR bude rozvíjet mobilita pracovní síly. Tito zaměstnanci pak samozřejmě budou preferovat kvalitní nájemní bydlení před vlastnickým bydlením,“ vysvětluje Martin Grünwald z RC Europe.

 

Touha bydlet „ve vlastním“

 

Těžko měřitelným faktorem je přání mnoha lidí být vlastníkem nemovitosti, ve kterém žije, avšak

u mladší generace je tato potřeba méně patrná než dříve. Důležitějšími životními hodnotami pro nastupující generaci jsou svoboda a flexibilita, které splňuje právě typ nájemního bydlení. Dalším faktorem je, že mladí lidé více cestují a přejímají v daleko větší míře přístup k bydlení běžný v západních zemích. Podíl nájemního bydlení je tam daleko vyšší než v ČR a jeho vnímání není oproti vlastnímu bydlení tak rozdílné.

 

O společnosti RC Europe

 

RC Europe je developerská firma působící nejen v České republice, ale také v Rumunsku, Srbsku a Chorvatsku. Společnost je již na trhu od roku 2005. Specializuje se na development, správu a poradenství v oblasti komerčních, administrativních a bytových nemovitostí. Mezi významné partnery skupiny RC Europe patří například Tesco, Penny Market, Lidl, ČEZ, Masarykova Univerzita, Deichmann, Sportisimo apod.

Více informací na www.rceurope.cz.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *