Finance

Stavíte, stěhujete se, kupujete nový dům? Zvládněte přepis energií rychle a na jedničku!

Přepis energií dnes zvládnete online za 15 minut. Chytré online řešení vám navíc poradí, které dokumenty pro přepis potřebujete.

Pokud se stěhujete – ať už do svého, nebo do nájmu – budete muset vyřešit přepis energií s původním odběratelem. Základní postup je vždy stejný – jednoduchý. Mění se jen dokumenty, které potřebujete k ruce.

Při „klasickém“ stěhování se domluvte s předchozím odběratelem

„Střídáte“ někoho v nájmu, nebo jste koupili byt či dům, ve kterém už před vámi někdo bydlel? Pak se s původním odběratelem – a je jedno zda plynu, elektřiny, nebo obou komodit – musíte domluvit na společném postupu. K přepisu energií je potřeba mít ideálně plnou moc podepsanou předchozím odběratelem a vzájemně odsouhlasené stavy měřidel.

Kvůli přepisu energií nemusíte nikam chodit – bez problémů ho zvládnete i z domova online. Intuitivní a jednoduché řešení nabízí například webové stránky Prepisenergii.cz, kde vyplníte vše potřebné, dokumenty následně vytisknete, podepíšete a pošlete zpět – opět online cestou, nebo klasickou poštou.

Co dělat, když…

Možná se stěhujete do domu nebo bytu, ve kterém jsou energie ještě stále napsané na předchozího odběratele, ale ten není k zastižení – třeba z důvodu pobytu v zahraničí. I takovou situaci je možné vyřešit. Podepište čestné prohlášení, že energie mohou být přepsány na vás, protože v bytě aktuálně opravdu bydlíte právě vy.

Stěhujete se do nového? Obvykle pomůže developer

V případě novostavby pak roli předchozího odběratele většinou supluje developer, případně jiný smluvený partner, který zajišťoval prodej nemovitosti. To v případě, že už je odběrné místo zřízené. V okamžiku, kdy přípojka – ať už elektrická nebo plynová – ještě neexistuje, nežádáte dodavatele o přepis energií, ale o zřízení nového odběrného místa. Právě tento krok nejsnáze vyřešíte přímo na pobočce.

Jaké dokumenty jsou potřeba?

Kromě plné moci (ta nemusí být notářsky ověřená) a případného čestného prohlášení, potřebujete při přepisu energií ještě číslo bankovního, případně SIPO účtu a pak také doklad, který vysvětluje váš vztah k nemovitosti. To proto, aby nedošlo například k neoprávněnému přepsání energií na někoho jiného. Tímto dokladem nejčastěji bývá kupní, nájemní, případně darovací smlouva. Použitelný je i výpis z katastru nemovitostí.

K přepisu energií pak musí dojít i v případě úmrtí odběratele, na kterého byly služby napsané. V tomto případě se pak energie musí přepsat na osobu, která má po zemřelém disponibilní právo k nemovitosti. K tomu jsou potřeba kopie úmrtního listu, dokument prokazující vlastnické právo k nemovitosti (obvykle to bývá rozhodnutí o dědickém řízení) a čestné prohlášení.

A ať už přepisujete energie z jakéhokoli z výše uvedených důvodů, je dobré mít k ruce poslední fakturu předchozího odběratele, nebo kopii jeho smlouvy – právě v těchto dokumentech totiž najdete všechny potřebné technikálie, které pro přepis potřebujete. I s jejich správným vyplněním pak poradí intuitivní online řešení Prepisenergii.cz.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *