Koupelny a toalety

Měníme baterii. Sami a snadno

 

 

 

Nástěnná versus stojánková

V zásadě rozlišujeme dva druhy baterií. Pokud měníte nástěnnou baterii, „největší svízel“ spočívá ve výběru její správné následovnice.  Sundat a nasadit baterii stojatou už vyžaduje trochu více kutilské zručnosti, ale i tak se průměrně šikovný člověk nemá čeho bát.

 

Nástěnná baterie

Jako u každé jiné práce, i u instalatérských prací platí „Dvakrát měř, jednou řež“. A to zvláště u koupi nové baterie. U nástěnné verze musíte pečlivě změnit rozteč mezi přívodními trubkami teplé a studené vody. K nákupu si proto ideálně vezměte původní baterii, která na trubky pasovala.

Před tím, než se do práce pustíte, vypněte přívod studené a teplé vody a otevřete oba kohoutky, aby zbytky vytekly ven.

Baterii nejsnáze sundáte za pomocí hasáku, odšroubujete matky pod krytkami (ty drží buď na závitu, nebo jsou ke zdi jen napasovány) a baterii sundáte. Poté zkompletujte novou baterii (většinou se jedná o přidělání ramínka a nasazení krytek).

Následně ji přidělejte na zeď (závity na přívodních trubkách můžete pro jistotu omotat koudelí, aby voda neprotékala okolo), pusťte vodu a můžete si pogratulovat k úspěšné práci. Perlátor na ramínko nasaďte až úplně naposledy, ve znovu spuštěné vodě se mohou objevit nečistoty, které by perlátor mohly zanést a zkomplikovat tak vodě tok.

 

Stojací baterie

Kromě trochy šikovnosti se při výměně obrňte i dostatečným množstvím trpělivosti. Prvotní postup se shoduje s nástěnnou sestrou – pořádně přeměřit rozměry otvorů, především pro baterii samotnou a odtok vody. A samozřejmě zavřete a vypusťte vodu, aby se vaše koupelna nebo kuchyň neproměnila v improvizovaný bazén.

Demontáž provedeme opět pomocí klíče nebo hasáku. Kromě něj si připravte i šroubovák. Bude se hodit i koudel na utěsnění závitů, tu pořídíte v jakýchkoliv instalatérských potřebách.

První krok při samotném oddělávání staré baterie spočívá v odšroubování hadic z „roháčků“ kohoutů pro přívod vody. Po něm následuje povolení úchytného šroubu baterie. Abyste se k němu dostali, budete pravděpodobně muset zalehnout pod umyvadlo. Právě tady se ukáže, jak moc trpěliví jste, protože šroub mnohdy pokrývá rez, a proto vyžaduje několikeré zkoušení. Až se vám podaří šroub uvolnit, odstraňte manžetu obepínající baterii. Poté armaturu tahem vzhůru snadno vyndáte.

V případě, že baterie má své specifické uzavírání odpadu, budete muset vyjmout i jeho horní část a posléze, za asistence dvojí kleští, rozebrat sifon, abyste do něj mohli zavírací systém implementovat.

Teď v opačném gardu provedete totéž s baterií novou – sestavíte ji, protáhnete hadice příslušnými místy a upevněte ji.

Než na rohové kohouty připevníte zpět ocelové hadičky, omotejte závity roháčků kouskem koudele, aby opravdu těsnily. A ohlídejte si, abyste připojili teplou i studenou vodu tam, kam patří (hadice bývají opatřeny modrým nebo červeným označením).

Utáhli jste všechny příslušné šrouby a matky (včetně těch na sifonu)? Otevřete uzávěr vody (popřípadě roháčky) a pokud nikde nic neprosakuje a voda teče jak má, absolvovali jste úspěšně jednu z mnoha instalatérských zkoušek, které váš dům či byt nabízí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *