Krby a vytápění

Jak správně vybrat tepelné čerpadlo

 

Určitě se najde více otázek, které si kladete, pokud uvažujete o změně topení, respektive o pořízení tepelného čerpadla. Lidé si často myslí, že tepelné čerpadlo se hodí do novostaveb nebo do nízkoenergetických domů. Omyl, použití tepelného čerpadla je nejvýhodnější právě tam, kde je spotřeba energie na vytápění a ohřev vody vysoká. „Úspory nákladů na chod rodinného domu jsou hlavním důvodem, proč si lidé tepelná čerpadla pořizují,“ říká Ing. Václav Helebrant ze společnosti Stiebel Eltron, předního výrobce v oblasti obnovitelných energií. Chcete-li se do budoucna vyhnout vysokým platbám za plyn nebo elektřinu je tepelné čerpadlo skvělou obranou. Vynaložené peníze za tepelné čerpadlo se vám při současných a budoucích cenách energií velmi rychle vrátí na dosažených úsporách. Financujete-li dům hypotékou, zvýší vám instalace tepelného čerpadla měsíční splátku hypotéky přibližně o 1 200 korun, ale zároveň sníží platby za energie o 2 500 korun. Díky tomu vám za rok zbude i na dovolenou, o které pak můžete vyprávět sousedům, kteří místo dovolené musí platit složenky za plyn.

Jak to funguje

Tepelné čerpadlo patří k nejspolehlivějšímu a nejúčinnějšímu způsobu vytápění a ohřevu teplé vody. Funguje na stejném principu jako lednice, pouze v opačném režimu, tzn. že  odebírá  tepelnou energii z okolního prostředí a přenáší  ji  do topného systému. Aby tepelné čerpadlo fungovalo účelně, je nutné znát tepelnou náročnost budovy či objektu. Volba konkrétního systému pak závisí na místních podmínkách, charakteru domu a požadavcích zákazníka. 

Jak postupovat při výběru

Základním kritériem pro výběr tepelného čerpadla je takzvaný topný faktor (Coefficient of Performance). Moderní čerpadla mají vysoký topný faktor, který udává množství produkovaného tepla v porovnání k množství potřebné energie. Lze říci, že efektivní čerpadlo nabídne hodnotu topného faktoru 3 a vyšší.  Jinými slovy, v porovnání s ostatními systémy vytápění lze ušetřit přibližně dvě třetiny nákladů na vytápění.

Co je třeba vědět

Označení tepelných čerpadel pramení z toho, odkud teplo odebírají a kam jej posléze odvádějí. Nejobvyklejšími kombinacemi jsou země/voda, voda/voda a vzduch/voda. 

Do procesu samotného plánování optimální varianty je vhodné zapojit odborníka, který posoudí všechny možné aspekty projektu. Vhodný čas instalace tepelného čerpadla je od jara do podzimu, kdy je možné odstavit stávající systém vytápění. Ale lze to v podstatě kdykoliv, ani zimní měsíce nejsou výjimkou.

Některé firmy za vás vyřídí i potřebné dokumenty na úřadech, a to včetně stavebního povolení.

Pro systém vzduch/voda vám postačí podat stavební ohlášení.

  

 

Výhody tepelného čerpadla

  • Ekonomické a ekologické vytápění
  • Odpadají náklady na stavbu a čištění komínu
  • Odpadají revize plynu
  • Úspora elektrické energie
  • Nenáročnost obsluhy
  • Bezpečnost
  • Možnost ovládání pomocí mobilního telefonu nebo přes internet

Více info na www.tepelna-cerpadla.cz nebo na www.stiebel-eltron.cz.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *