Krby a vytápění

Nevíte, jaký zdroj tepla si pořídit do nového domu? Poradíme Vám!

Rozdíly v nákladech na vytápění se u jednotlivých typů zdrojů tepla mohou lišit i o více jak 15 000 Kč, pokud navíc k vytápění přidáme i ohřev vody, spotřebu elektrické energie, paušální platby a náklady na pořízení či údržbu, činí rozdíly až 25 000 Kč ročně, což už je částka, za kterou se dá pořídit týdenní dovolená u Jadranského moře pro dvě dospělé osoby (!).

Pojďme se teď spolu podívat, jak jsou na tom s náklady „mainstreamové“ zdroje tepla u modelového příkladu z webu tzb.info, mezi která řadíme i tepelná čerpadla.

Jak sami vidíte, nejnižší náklady na provoz jsou spojeny s tepelnými čerpadly, u kterých se náklady v tomto modelovém příkladu přehouply pouze nepatrně nad hranici 20 000 Kč ročně.  Naopak finančně nejnákladnějším systémem jsou elektrické přímotopy, jejichž náklady na provoz šplhají k částce 40 000 Kč ročně.

 

Největší nevýhoda tepelných čerpadel…

Ptáte se tedy, jak je možné, že stále existují novostavby vytápěné elektrickými přímotopy? Odpověď na tuto otázku nalezneme při pohledu na pořizovací náklady jednotlivých systémů vytápění. S elektrickými přímotopy jsou spojeny nejnižší náklady na pořízení (údržba již nehraje tak velkou roli) a lidé jdou často cestou krátkodobého užitku, kdy si pořídí systém topení s nízkou pořizovací cenou, který je zároveň velmi nákladný na provoz.

 

… která v ale „vyprchá“

Rozdíl v celkových rozpočtených nákladech na teplo je u tepelného čerpadla země-voda a elektrického přímotopu je v modelovém příkladu 19 359 Kč ročně.  Při uvažované životnosti tepelného čerpadla 20 – 30 let je zřejmé, že se Vám investice do pořízení tepelného čerpadla vyplatí.

V případě ostatních zdrojů tepla je návratnost investic do tepelného čerpadla výraznější díky větším rozdílům v celkových nákladech (tj. to co ušetříte provozem tepelného čerpadla) a menším rozdílem v pořizovacích nákladech (tj. pořizovací cena tepelného čerpadla v porovnání s jiným zdrojem tepla).

 

Závěr

Je tedy pouze na Vás, jestli zvolíte variantu, která představuje nízké náklady na pořízení (tj. celkové náklady na stavbu budou nižší) s tím, že následně budete platit vysoké účty za vytápění, ohřev vody i provoz, nebo se dáte cestou, kdy na začátku investujete více peněz do pořízení zdroje tepla s tím, že následně již šetříte díky nízkým nákladům na provoz s tím, že za období do 9 let od pořízení má Vaše investice kladné zhodnocení (tj. vrátila se Vám zaplacená investice a nadále šetříte díky minimálním nákladům na teplo a provoz).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *