Krby a vytápění

Teplo schované v peletkách

Peletky tak představují ekologické palivo s výhřevností do 18 MJ/kg, což je přesně tolik tepla, kolik ho z jednoho kilogramu dokáže vyrobit černé uhlí. Obsah popelovin se však u peletek pohybuje kolem 0,5 procenta, zatímco u uhlí je to podle kvality o dvacetkrát až čtyřicetkrát více! Další devizou je čisté skladování (na hromadě peletek si bez rizika mohou hrát děti – dokážete si je představit na hromadě uhlí?) a nízká hmotnost, takže k uskladnění lze využít například i nevyužitou půdu.

Dřevěnými peletkami lze topit ve všech topeništích, které jsou k tomuto účelu technicky přizpůsobena. Můžeme je použít tam, kde není k dispozici zemní plyn ani dostatečný příkon elektřiny, aniž bychom museli použít méně komfortní (polena nebo uhlí) nebo drahé (kapalný plyn nebo topný olej) řešení.
Peletkový kotel i s příslušenstvím lze pořídit přibližně od 95 000 Kč včetně DPH. Do konce roku je ještě možné získat příspěvek na peletkové kotle ze Státního fondu životního prostředí ČR ve výši až 50 procent investičních nákladů (maximálně 50 000 Kč).

Podle kalkulací uváděných sdružením EkoWATT či internetovým serverem www.tzb-info.cz jsou náklady na vytápění rodinného domku peletami či hnědým uhlím srovnatelné, mírně příznivěji vychází hnědé uhlí, ovšem pouze v případě, že bude spalováno v moderním kotli s automatickým dávkováním, jehož účinnost je 85 %. V praxi se však mnohem častěji používají klasické kotle, jejichž účinnost je asi o třetinu nižší a které kromě zvýšené spotřeby znamenají také mnohem větší zátěž pro životní prostředí.

Kotle a krbová kamna s využitím peletkového ekopaliva jsou dobrým řešením pro zajištění úsporného a kvalitního vytápění domácností a navíc šetří životní prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *