Chuť pěstovaná doma

16.1.2008 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Chuť pěstovaná doma

Stejně jako sůl, přidáváme do mnoha jídel bylinky – zelené koření, které dává pokrmům nezaměnitelnou chuť a aroma. I když si většinu kořenících přípravků a vůbec sušené koření můžeme běžně koupit v obchodech, lze řadu z nich pěstovat doma za oknem a mít tak vždy čerstvou přísadu do jídla po ruce.

Vhodnými druhy k přímému výsevu do truhlíku za oknem jsou kromě oblíbené pažitky zejména řeřicha, bazalka, dobromysl, různé druhy máty, mateřídouška, saturejka, tymián, yzop, nebo kopr. Ze zakoupených sazenic je snadné vypěstovat libeček, majoránku, meduňku, šalvěj, rozmarýn.

Zelené koření plní v pokrmech důležitou společnou úlohu: povzbuzuje čich, zvýšuje apetit, podporuje vylučování trávicích šťáv a vstřebávání živin a urychluje metabolismus. Do jídel přidáváme čerstvě sklizené bylinky po správné úpravě, k níž používáme různé sekáčky a nerez nože, velmi praktická je rovněž tak zvaná kolíbka.

Pokud se rostlinkám za oknem daří, nejsme většinou schopni všechnu narostlou zelenou masu zpracovat do jídel najednou. Proto bychom měli vhodné části rostlin v optimální vegetačním stadiu, zpravidla před vykvetením, sklidit a připravené ke kuchyňskému zpracování uskladnit. Tradiční sušení je nepraktické – riskujeme, že do částí rostlin vniknou plísně nebo hmyzí škůdci. Lepší je rostlinky zamrazit!

Otrháme mladé listy či nať, omyjeme, necháme okapat, nakrájejíme nebo nahrubo rozmixujeme, napěchujeme do mikroténového sáčku a zamrazíme například v platovém kelímku. Pak stačí potřebnou dávku odkrojit do omáčky nebo polévky. Mražené byliny si tak uchovají maximum aroma, léčivých látek i vitaminů.

FOTO DREAMSTIME, EVA SOLO, KUCHENPROFI

Počet komentářů (3) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Trouba, která myslí

Trouba, která myslí

7.4.2008 | Redakce | Kuchyně

Pokud je u vás doma trouba denně v provozu, dopřejte si takovou, která při pečení doslova myslí za vás. Poznáte ji celkem snadno – zaplatíte za ni pra... Celý článek

Káva jako od baristy

Káva jako od baristy

31.3.2008 | Redakce | Kuchyně

Že nevíte kdo nebo co to je? Barista je odborník na přípravu kávy, který musí umět připravit lahodné kávové nápoje a speciality. I vy se jím můžete st... Celý článek

Není nerez jako nerez

Není nerez jako nerez

10.1.2008 | Redakce | Kuchyně

I když myčky kuchyním vládnou, bez praktického a funkčního dřezu se neobejdete. Je to tak! Kde byste si umyli zeleninu do polévky, nebo opláchli koupe... Celý článek

Tipy na pohoštění

Tipy na pohoštění

27.12.2007 | Redakce | Kuchyně

Hledáte rychlé a jednoduché pohoštění pro silvestrovský večer? Nechce se vám dlouze zdobit chlebíčky či připravovat pracné saláty? Jako povánoční dáre... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu