Kuchyně

Drátěný program v kuchyni

Základem většiny závěsných programů jsou závěsné lišty, tyče či celé stěny. Na ty lze většinou připevnit jak police, tak i nejrůznější závěsné koše, odkapávače, přihrádky, sady háčků. Příslušenství k lištám – soustavu segmetů – lze kombinovat tak, aby výsledná sestava dokonale kopírovala tvar linky. Samozřejmostí kvalitních výrobců jsou doplňky pro řešení rohů a ohybů v různých stupních, základem je 90 a 30 stupňů.
Nepostradatelným prvkem je horizontální tyč na stěně nad pracovní plochou, na níž lze možné zavěsit nejrůznější poličky (od kořenek až po knižní kuchařku), háčky (na chňapku, naběračky a další pomůcky), odkapávače na talíře či skleničky, držáky na role papírových utěrek, prkének na krájení. Praktickým nástrojem je magnetický držák na nože – díky němu není třeba nože ukládat do zásuvky, kde jim hrozí tupení ostří při vzájemném kontaktu.

Drátěnému programu se daří i uvnitř linky. Když se na našem trhu objevil první drátěný otočný karusel, který pomohl využít mrtvý prostor v rohových skříňkách, nastartoval si drátěný program přímo hvězdnou kariéru. Využívá se dodnes a v kuchyňských linkách řady výrobců je standardní součástí. Podobným systémem řešícím problematiku rohu jsou otočné koše připevněné přímo na dvířka. Po otevření se pak celý systém vysune a odhalí kuchaři vše potřebné. Jenže výrobci nezůstali spát na vavřínech a myšlenku snadného přístupu do problematických míst linky dále rozvíjeli. A jak dopadli? Seznamte se s magickým rohem (Magic Corner), zatím nejdokonalejším systémem drátěného programu. Spřažené drátěné koše se po otevření dvířek vysunou tak, že se odhalí obsah nejen části, která je připevněna ke dvířkům, ale zároveň se povytáhne také část koše schovaného v útrobách linky. Jedním pohybem je tak možno odhalit celý obsah skříňky.

Foto: Gorenje, Ikea, Mivokor a Profi System

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *