Kuchyně

Ekologie v kuchyni

Ty nejmenší mají základní rozdělení na organický a anorganický odpad. V těch nejobjemnějších nalezneme mimo kbelíků na papír, sklo, plast, kov i samostatný prostor pro čisticí prostředky. Důležitá je dostatečná nosnost sortérů. Tři koše udrží okolo 34 litrů, čtyři až 50 litrů. Nedílnou součástí jednotlivých košů jsou víka nebo police, které zabraňují šíření případného zápachu. Dražší sortéry jsou dokonce vybaveny speciálním filtrem. Koše se vyrábějí z odolného plastu, dražší modely dokonce z nerezu.

Výhodou je možnost zvolit si uspořádání jednotlivých košů a jejich velikost podle vlastních požadavků. Výjimkou nejsou ani speciální modely do rohových skříní. Výrobci sortérů si dobře uvědomují, že z hlediska hygieny je důležitý bezdotykový systém otvírání. Většinu vestavěných košů je proto možné otevírat nohou pomocí pedálu nebo kolena. Pokud se nám nedostává času denně vynášet odpad do sběrných boxů a nemáme v kuchyni dostatek místa na skladování PET láhví, pak si můžeme pořídit k sortéru ještě lis. Využít jej lze i na plechovky a obaly od nápojů. Odpadky se naplní zhruba do dvou třetin obsahu, pak už stačí jen stlačit zásobník ke dnu. Některé modely dokonce zmenší objem odpadu až čtrnáctkrát.

Foto zdroj: Franke a Peka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *