Kuchyně

Jak si dobře zařídit kuchyni: základní pravidla i varování

Kuchyň se řešila v rámci otevřeného obytného prostoru. Kuchyňská sestava je má bílou barvu, která nepohlcuje denní světlo a prostor opticky zvětšuje.

 

Špatně využitelným rohům se lze vyhnout včasným plánováním kuchyně, nejlépe ještě v době hrubé stavy. U starších panelových bytů si můžete  zase  vhodnou dispozici vytvořit, nenosné příčky je možné poměrně snadno odstranit či posunout. (Samozřejmě po splnění všech náležitostí, včetně případného souhlasu statika.)

Řada lidí bohužel přenáší do nové kuchyně „hříchy“ původní: například sporák umístěný až ke stěně, nedostatek odkladních ploch po stranách varné desky či nevhodně umístěnou nebo nedostatečně výkonnou digestoř (recyrkulace opravdu nestačí), o nedostatečné pracovní ploše nemluvě. Právě rovnoběžné uspořádání může na stejné ploše kuchyně přidat i dva metry pracovní plochy! 

Ostrůvek s varnou deskou je orientován do pokoje, odvětrání digestoře prochází nad sníženým podhledem. Výklenek místnosti se srovnal roletovou skříňkou, roletka na rozdíl od dvířek nepřekáží na pracovní desce.

 

Umístění spotřebičů

Chladnička se standardně dává do rohu kuchyně, protože jde o velký objem. Abyste však otevřeli dveře tak, aby bylo možné vyjmout police či zásuvky z mrazáku, je nutné ponechat u zdi rezervu pět až sedm centimetrů. „Zásadní chybou ve skladbě kuchyně je velká vzdálenost chladničky od dřezu nebo přímé sousedství dřezu a sporáku,“ upozorňuje architektka Věra Konečná.

U varné desky počítejte s odkladní plochou po obou stranách, nejen na jedné! Trouba se dnes umisťuje často do tzv. technického bloku. Pozor však na správnou výšku: „Na ni je citlivá pečicí trouba, optimální výška dna je kolem 90 centimetrů, neměla by přesáhnout 115 centimetrů. Při umístění spotřebičů nad sebou doporučuji výška dna horkovzdušné trouby 70 centimetrů, aby se nedostala příliš vysoko ani mikrovlnná či parní trouba nad ní,“ dává další radu zkušená architektka Věra Konečná.

Podle ní by se v případě použití vestavného kávovaru do jediné vysoké skříně, tedy tři spotřebiče nad sebou, bylo rozumnější vrátit se k troubě mezi spodními skříňkami, aby optimální výšku měl kávovar. Předpokládá se totiž jeho každodenní využívání, zatímco k pečení se dostane většina domácností jednou či dvakrát týdně. 

Chcete znát další praktické rady o zařizování kuchyní? Podívejte se na „Rychlokurz bydlení pro každého“, který najdete na www.bydleni.idnes.cz. První díl je věnovaný právě kuchyním, vedle řady návodových plánků, kreseb a fotografií nabízí i video. Stačí kliknout zde.

 

Správná výška pečicí a mikrovlnné (nebo parní) trouby: při umístění nad sebou je dno spodní pečicí trouby ve výšce 70 cm, trouby vedle sebe mají dno ve výšce 90 cm (nemělo by být výš než 115 cm).

Pokud musíme do jedné skříně umístit tři spotřebiče nad sebou, uprostřed je ten, který používáme nejčastěji.

 

 

Původní půdorys: návrh kuchyňské sestavy do písmene L neumožnil umístit všechny požadované skříně a spotřebiče, pracovní plocha „v koutě“ by navíc nebyla dobře osvětlena denním světlem.

Příčka mezi předsíní a obytným prostorem se posunula, tak bylo možné plochu kuchyně zvětšit. Nové řešení s ostrůvkem zvýhodnilo polohu pracovní plochy vůči světlu a celou kuchyňskou sestavu prodloužilo o dva metry.

 

Správná návaznost a potřebné délky jednotlivých kuchyňských pracovišť vycházejí z procesu vaření. Záměnou například dřezu a varné desky se provoz komplikuje, zbytečně se musí přebíhat.

 

Foto a kresby: archiv Ing. arch. Věry Konečné

Text: Martina Fleischmannová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *