Kuchyně

Jíme také očima – zařiďte si jídelnu stylově a prakticky

Jídelní stůl v centru zájmu

Základem každé jídelny je přirozeně vhodně zvolený jídelní stůl, umístěný obvykle uprostřed místnosti. Ať už máte rádi moderní minimalismus, nebo atmosféru vintage stylu, jednoznačně neuděláte chybu, když se zaměříte na jídelní stoly z masivního dřeva, které budou vypadat skvěle po celá desetiletí. Podstatným kritériem pro výběr je, kolik lidí bude u stolu běžně sedávat, aby se pohodlně vešli obyvatelé domácnosti i případná návštěva. Naopak pořídit si honosnou tabuli pro tříčlennou rodinu může působit dost neosobně. Pokud bydlíte pouze v páru, ale často hostíte přátele, existuje možnost přikoupit si ke stolu přídavnou desku, případně rovnou zvolit rozkládací model. Zajímavou variantou, jež v poslední době získává na popularitě, jsou také barové stoly.

Příjemné posezení

Druhou nejdůležitější součástí jídelny je pohodlné posezení, které by mělo ladit se stolem. Z tohoto důvodu si většina lidí nevybírá jídelní stůl a židle samostatně, ale kupuje rovnou celé sety. Ačkoliv se vám může zdát, že materiál a styl odpovídá, pokud nakupujete u různých prodejců, výsledný rozdíl může zkazit i drobný rozdíl v barvě. Jestliže jste se rozhodli pro delší stůl, pěknou alternativou ke klasickým jídelním židlím mohou být jídelní lavice – v tomto případě se vyplatí posezení umístit netypicky do rohu místnosti, nebo třeba pod okno. K barovému stolu patří vysoké barové židle. Plánujete přírůstek do rodiny? Pak není moc brzy na to, přemýšlet i nad dětskou židličkou vhodné výšky.

Dokreslení atmosféry

Pohodlné stolování rozhodně není v jídelně vším. Nábytek do jídelny zahrnuje také vitríny, vinotéky, příborníky a kredence, které slouží nejen k úschově nádobí, utěrek a dalších nezbytností, ale i k vystavení vašich oblíbených sad sklenic a dekorativních předmětů. Nezapomeňte, že atmosféru dokreslují maličkosti, jako jsou obrazy na stěnách, pěkná prostírání, bylinky zavěšené u stropu, dózy a svícny. Pokud vám prostorové možnosti dovolí krb, uvidíte, že nejlépe se jí a pije u praskajícího dřeva.

TIP: Chcete-li ušetřit čas, prohlédnout si fotografie kuchyní a jídelen pro inspiraci a současně vybírat z téměř 3000 jídelních stolů nebo 5000 jídelních židlí na jediném místě, vyzkoušejte praktický porovnávač nabídek e-shopů https://inhaus.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *