Kuchyně bez dřezu? …. Těžko

22.12.2009 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Kuchyně bez dřezu? …. Těžko

Přestože se to nejspíš na první pohled nezdá, i v době automatických myček nádobí patří kuchyňský dřez k těm částem inventáře, které jsou nepostradatelné. Některé ze studií kuchyňského provozu dokonce tvrdí, že u dřezu trávíme v průběhu kuchyňských prací celých 60 % času. Přestože k mytí nádobí se používá stále méně, v běžném provozu se bez něho prostě neobejdeme – to je jisté.

Důležitá je přitom nejen jeho velikost a kvalita zpracování (materiálu, parametrů atd.), ale samozřejmě také umístění v dispozici kuchyně a umístění v závisosti na ergonomii, neboli potřebách konkrétního uživatele. Dřez umístěný příliš hluboko (nebo naopak vysoko) v kuchyňské pracovní desce nám bude působit nemalé potíže a při jeho užívání nás budou bolet buď záda, nebo paže. Umístíme-li dřez na opačnou stranu kuchyně, než máme pracovní desku a sporák, přiděláme práci sami sobě. Neustálé přebíhání, otáčení se a přenášení ze strany na stranu nás nejen unaví, ale také přidá práce s pozdějším úklidem pokapané podlahy. Praktické jsou dvojdřezy s odkapávačem, případně s částí určenou přímo k omývání zeleniny a ovoce před následnou úpravou. Dvojdřez poslouží dobře i k odložení nebo osychání jednotlivých kousků nádobí – přestože totiž máme myčku, velmi často jen narychlo opláchneme třeba jednotlivou skleničku, nůž, se kterým právě pracujeme nebo zašpiněné krájecí prkénko.

Nedílnou součástí dřezu je také baterie, případně u moderních typů ovládání výpustě dřezu, abychom nemuseli rukou sahat do zašpiněné vody. Baterie by automaticky měla být pohyblivá a dosahovat do obou částí dvojdřezu. Velmi praktickým a atraktivním doplňkem jsou výsuvné „sprchy“ (hlavice) na umývání zeleniny nebo opatřené kartáčem přímo na mytí nádobí.
Na závěr nelze než podotknout, že každý dřez by měl být kvalitně a dobře usazený (aby nám za něj nezatékalo a kolem hran se nedržela obtížně čistitelná špína). Také odpad a odtok by měl fungovat stoprocentně. Není tedy od věci, pozvat si na kvalitní usazení dřezu profesionály.

Foto Kludi, Schock

Počet komentářů (5) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Tvary kuchyní

Tvary kuchyní

11.8.2010 | časopis Náš útulný byt | Kuchyně

Šéfkuchaři mají v oblibě souběžné sestavy nebo kuchyně do tvaru „U“. Jaké dáváte přednost vy? (Zdroj - Náš útulný byt) Celý článek

Sklo namísto dlaždiček

Sklo namísto dlaždiček

3.6.2010 | Redakce | Kuchyně

Ještě donedávna byly neodmyslitelnou součástí každé kuchyně klasické obklady, ať už v podobě mozaiky či tradičních čtvercových nebo širokoúhlých dlažd... Celý článek

Dřevo v kuchyni

Dřevo v kuchyni

16.12.2009 | Redakce | Kuchyně

Dřevo se v našich domácnostech usadilo natrvalo. To není příspěvek k diskuzi, ale prosté konstatování faktu. Najdeme ho v každém domě, v každém bytě, ... Celý článek

Kuchyně pro pány

Kuchyně pro pány

28.10.2009 | Redakce | Kuchyně

Proč by kuchyně měla být výhradně ženskou záležitostí? Vžitá představa hospodyňky v nažehlené zástěře vzala v moderní době dávno za své. Všichni víme,... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu