Kuchyně

Kuchyně bez drobných úrazů

V malých kuchyních lze například otevírací dvířka nahradit roletou, která funguje jednoduše a spolehlivě pouze nepatrně ubírá na hloubce skříňového korpusu. Podobně vhodná jsou dvířka lomená, která se otevírají podobně jako harmonika.

Řadu zbytečných úrazů si ušetříme také sestavením kuchyně tak, aby všechno bylo v dosahu. Nejde jen o správné řazení spotřebičů a pracovních ploch, ale také umístění vařeček, drobného nádobí, kořenek apod. Respektujme praváctví či leváctví toho, kdo vaří. Zbavme se nebezpečně vyčnívajících úchytek a dejme přednost zakulaceným rohům místo ostrých hran.

Ostré řezné a bodné nástroje ukládáme na stálé místo do organizérů, kde jsou fixovány proti samovolnému pohybu při otevření zásuvky. Na pracovní ploše je nejjednodušší špalek na nože, ale moderní kuchyně nabízejí bohatě členité vnitřní organizéry zásuvek. Ideální je také vnitřní osvětlení skříněk, abychom do nich nesahali poslepu. Pokud kuchyňská linka obsahuje také ostrůvek, je prakticky nutností, aby vnější rohy byly mírně zaoblené. Při prudkém nárazu vznikne místo tržné rány modřina nebo boule, ale ta rychle přebolí. Zejména v domácnosti s malými dětmi jsou tyto rady prakticky nutností – ne nadarmo mluví statistiky o tom, že nejvíce domácích úrazů vzniká právě v kuchyni!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *