Na steaky nechoďte s teflonem

9.11.2007 | | Rubrika - Kuchyně

Na steaky nechoďte s teflonem

V souvislosti s trendem zdravého vaření se stále častěji v moderních kuchyních používá nádobí opatřené nepřilnavou vrstvou, takže se nic nepřipálí ani při přípravě jídla bez oleje. Nejběžnějším výrobkem z této kategorie je „teflonová“ pánev opatřená vrstvou polytetrafluoretylenu (PTFE), která spolu s tloušťkou dna a jeho konstrukce rozhoduje o skutečné nepřilnavosti.

Jak se ale kvalitní teflonová pánev pozná? Můžete vyzkoušet test připáleným mlékem: na pánev nebo hrnec rozpálený na asi 180 stupňů nalijte mléko a po jeho připálení vložte pánev pod tekoucí vodu. Škraloup by se měl bez problémů odloučit. Kvalitní pánev má silné dno, případně žebrování, které zajišťuje rozložení tepla po celém dnu. Hrnce s nepřilnavými povrchy je vhodnější zbytečně nepřehřívat, protože se tak snižuje životnost výrobku. Stejně necitlivě působí na povrch obracečky a další pomůcky z kovu, kterou vrstvu teflonu poškrábou.

Pokud ovšem patří do vašeho oblíbeného menu správně připravený steak, vězte, že byste ho neměli připravovat na teflonové pánvi. Zatímco na klasické nerezové pánvi můžete rozpálit olej na více než 200 stupňů Celsia, na teflonu může vysoká teplota způsobit ztrátu původních vlastností. Podobná nebezpečí vznikají hlavně u tenkostěnných pánví, které se musí rozpálit na vysoké teploty, takže hrozí nejen poškození nepřilnavé vrstvy, ale i deformace dna. Při běžném vaření v hrncích můžete počítat s daleko větší životností.

Kromě uvedeného PTFE se v poslední době v kuchyni uplatňují nové povrchy, z nichž většina je konstruována na bázi vypálené keramické vrstvy. Na kovový podklad se nanese vrstva keramiky, do níž se nadzvukovou rychlostí nastřelují částečky titanu. Vzniká tak povrchová vrstva absolutně odolná proti poškrábání a dalšímu mechanickému poškození. Podle toho, kolikrát se keramika vypaluje, liší se nejen cena, ale také životnost výrobku – většinou bývá kolem dvaceti let. Sklokeramika je dokonce tvrdší než příbor, takže pokud náhodou přejedete vidličkou po dně takové pánve, vězte, že jste nepoškrábali pánev, ale otupili hrot vidličky.

Foto Tefal, Vulcano a Girato

Počet komentářů (2) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Linka podle ergonomických pravidel

Linka podle ergonomických pravidel

20.11.2007 | | Kuchyně

K nejpodstatnějším úkolům, jež musíme při zařizování kuchyně vyřešit, patří výšky a hloubky pracovních ploch, odstup soklu pro chodidla, umístění úchy... Celý článek

Tablety na dokonalé mytí

Tablety na dokonalé mytí

16.11.2007 | Redakce | Kuchyně

Každý ví, že do myček se místo saponátů používají prášky, soli a leštidla, které ale začaly nahrazovat tablety. Zvládají to mnohdy mnohem lépe, ovšem... Celý článek

Spíže na pokraji vymření

Spíže na pokraji vymření

19.10.2007 | | Kuchyně

Neoddělitelnou součástí bytů v éře červené barvy byla samostatná spíž, lidově nazývaná špajz. Moderní byty v rámci zvětšení obytné plochy s touto prak... Celý článek

Multinásobná radost z pečení!

Multinásobná radost z pečení!

5.10.2007 | | Kuchyně

Vaření a pečení dostává zcela nový rozměr ukrytý ve dvanácti funkcích nové elegantní trouby – pečení, grilování, rozmrazování, speciální program pro p... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu