Není nerez jako nerez

10.1.2008 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Není nerez jako nerez

I když myčky kuchyním vládnou, bez praktického a funkčního dřezu se neobejdete. Je to tak! Kde byste si umyli zeleninu do polévky, nebo opláchli koupené kuře? Naprostá většina současných dřezů je nabízena v nerez provedení. Ale pozor, není nerez jako nerez! Letáky velkých hobbymarketů lákají zákazníky na super výhodné slevy i na dřezy, jejichž cena se pohybuje okolo poloviny až třetiny těch značkových.

Ne že by byly vyrobené z jiného materiálu, kouzelná formulka 18/10 udávající obsah chromu a niklu (pro dobrou odolnost proti korozi) bude nejspíš dodržena i u levných dřezů. Zásadní je ale rozdíl v tloušťce plechu. Nejlevnější dřezy mívají tloušťku do jednoho milimetru, což je pro manipulaci v něm nedostačující. Dno dřezu musí odolat nejrůznějším tlakům a tyto levné varianty jsou pak nejednou poškozeny nevratným prohnutím například při nechtěném pádu paličky na maso na dno.

Tenčí provedení s sebou nese ještě jednu nepříjemnost – manipulaci s baterií v tenkém plechu neodolá těsnění a brzy začíná kolem jejího ukotvení prokapávat voda. Proto na dřezu nešetřete a připlaťte si za variantu vyrobenou z plechu o tloušťce více než jednoho milimetru. Pokud nerezu neholdujete, poohlédněte se po provedení z umělého kamene, která je však o poznání dražší. Bývá to obvykle výlisek z drceného kamene spojeného akrylátovou pryskyřicí, ale můžete se spolehnout, že takový dřez bude tvarově stabilní a poškrábání, chemii, kapkám vody odolný.

Existuje ještě jedno řešení s umělým kamenem, a sice takové, při němž jsou dřezy vyráběny tvarováním polotovaru z různě silných desek. Realizační firma zaměří hotovou kuchyni bez pracovní desky a z polotovaru vytvaruje desku i dřez vcelku. Můžete si tak nechat vyhotovit i zadní desku. I když sáhnete hluboko do peněženky, docílíte tak velmi hygienického prostředí, které je v kuchyni naprosto nezbytné.

FOTO ALVEUS, ASTRACAST, BLANKO, FRANKE, HANSA, SHOCK

Počet komentářů (2) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Káva jako od baristy

Káva jako od baristy

31.3.2008 | Redakce | Kuchyně

Že nevíte kdo nebo co to je? Barista je odborník na přípravu kávy, který musí umět připravit lahodné kávové nápoje a speciality. I vy se jím můžete st... Celý článek

Chuť pěstovaná doma

Chuť pěstovaná doma

16.1.2008 | Redakce | Kuchyně

Stejně jako sůl, přidáváme do mnoha jídel bylinky – zelené koření, které dává pokrmům nezaměnitelnou chuť a aroma. I když si většinu kořenících přípra... Celý článek

Tipy na pohoštění

Tipy na pohoštění

27.12.2007 | Redakce | Kuchyně

Hledáte rychlé a jednoduché pohoštění pro silvestrovský večer? Nechce se vám dlouze zdobit chlebíčky či připravovat pracné saláty? Jako povánoční dáre... Celý článek

Stolujte „in“!

Stolujte „in“!

4.12.2007 | Redakce | Kuchyně

Stejně jako oblékání, tak i tvář jídelního porcelánu podléhá módě a uživatel by jej měl čas od času obměnit. I když je v Čechách skupina hospodyněk če... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu