Než je ryba na stole

4.12.2008 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Než je ryba na stole

Zatímco v časech nedávno minulých jsme rybu jedli jen o Vánocích, v novodobé historii Česka se už šupináči i lysci z tuzemska a hlavně zahraničí na našem talíři docela zabydleli. Když co nejčerstvější a nezapáchající rybu koupíme a přineseme domů, otázka její konečné chuti záleží na jejím dalším skladování (pokud ji nezpracujeme hned).

Pro domácí skladování platí: v nulové zóně vydrží ryba 24 hodin, v mrazničce do -12 °Celsia maximálně tři dny; k uskladnění na několik měsíců je potřeba -18 stupňů! Při rozmrazování potřebuje ryba nejlépe půl dne (záleží na velikosti a hmotnosti). Proces neurychlujme v mikrovlnce, troubě ani ponořením do horké vody. Tím se rybí maso dehydratuje. K rozmrazování je vhodná ledová tříšť. V ní bude proces probíhat rovnoměrně a kromě toho rybí maso absorbuje vodu z tajícího ledu, dokud nedosáhne původního množství.

Jak s rybou naložíme při jejím zpracování? Většinou je třeba rybu před vařením zbavit šupin, případně hlavy a ploutví. Na šupiny jsou jednoduché škrabky, na porcování a filetování k tomu určené nože. Ryby na rozdíl od kotlet mají nešikovný tvar: nevejdou se do kulatého nádobí. Jejich anatomie nás nezaskočí, máme-li oválné nádobí. Pro pečení či grilování, například pstruha, se vyplatí drátěné kleště v podobě klece. V nich se hotová ryba nerozpadne a snadno ji dopravíme až na talíř.

Kdo holduje rybám, tomu se vyplatí moderní varná deska či trouba s programem na „rybí míru“. Často bývá označen ikonkou, takže nedojde k mýlce. Z mnoha můžeme uvést například kolekci Origami od Whirlpoolu, která má příslušenství na grilování, ultrarychlý hořák nebo troubu, ve kterým lze připravovat dvě i víc pokrmů naráz bez rizika, že od sebe chybí pach – a to je například právě pro ryby ideální !

Foto: POTTEN A PANNEN, SIEMENS, TCHIBO

Počet komentářů (1) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Zelená kuchyně pro příznivce bio stylu

Zelená kuchyně pro příznivce bio stylu

23.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Biovýrobky jsou nejen šetrné k našemu tělu, ale také k přírodě. I v tomto směru drží výrobci kuchyňské techniky krok, někteří dokonce přicházejí s vel... Celý článek

Aby šla práce v kuchyni od ruky

Aby šla práce v kuchyni od ruky

10.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Je nejdůležitější součástí kuchyňské linky a má zásadní vliv na pohodlí při práci v království příprav jídel – pracovní deska. Podle čeho ji vybírat? ... Celý článek

Rozměry jídelního stolu

Rozměry jídelního stolu

18.11.2008 | Redakce | Kuchyně

V uspěchané době je na slavnostní stolování u jídelního stolu stále méně času. Právě proto by mělo probíhat na stole, který zajistí komfort všech strá... Celý článek

Peču si a nevím jak

Peču si a nevím jak

3.11.2008 | Redakce | Kuchyně

Nezbytnou výbavou kuchyně bývá ve většině případů také trouba, od níž očekáváme alespoň základní funkce jako je horní a dolní pečení, gril, případně v... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu