Peču si a nevím jak

3.11.2008 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Peču si a nevím jak

Nezbytnou výbavou kuchyně bývá ve většině případů také trouba, od níž očekáváme alespoň základní funkce jako je horní a dolní pečení, gril, případně ventilátor či užitečnou funkci rozmrazování. S takovým kuchyňským spotřebičem si může snadno poradit hospodyně, která alespoň trochu vládně kuchařským uměním. Ale co když nejste zrovna mistrem kulinářského oboru a přesto si chcete na pečínce pochutnat?

Recept je jednoduchý – pořiďte si tak zvanou receptovou troubu. Vložíte připravené suroviny do jejích útrob a pak už jen čekáte, až se jídlo samo připraví. V praxi to znamená, že kuchař, pokud lze v souvislosti s tímto spotřebičem mluvit o člověku jako o kuchaři, pouze zamíchá těsto, okoření maso a vloží jej do pekáče, maximálně pečeni podlije. O všechno ostatní se postará chytrá trouba.

Reguluje teplotu podle potřeby, což oceníte zejména při přípravě masitých pokrmů, kde je nutné zpočátku péct při vyšší teplotě. Tak se uzavřou póry zabraňující úniku lahodných šťáv, bez nichž by maso bylo po tepelné úpravě suché. Teprve potom dochází k pozvolnému propékání doměkka. Světelný nebo zvukový signál obsluhu upozorní, že má maso podlít. A když se rozhodnete pro přípravu moučníku, jeho upečení není o nic složitější. Trouba po vás bude chtít jen vložit těsto na pekáči a ostatní už nechte na ni.

Hlavně nebuďte zvědaví a neotvírejte dvířka přístroje dřív, než spotřebič oznámí konec pečení. Narušili byste totiž vnitřní podmínky v troubě a ta by pak nemohla vyhodnotit stav „upečenosti“ vaší dobroty. Péct s tak zvanou receptovou troubou zvládne opravdu každý, navíc k ní výrobci většinou dodávají i kuchařky, které vaše mizivé kuchařské schopnosti povýší na mistrnou úroveň.

FOTO: BOSCH, CANDY, GORENJE, MIELE, WHIRPOOL

Počet komentářů (1) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Než je ryba na stole

Než je ryba na stole

4.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Zatímco v časech nedávno minulých jsme rybu jedli jen o Vánocích, v novodobé historii Česka se už šupináči i lysci z tuzemska a hlavně zahraničí na na... Celý článek

Rozměry jídelního stolu

Rozměry jídelního stolu

18.11.2008 | Redakce | Kuchyně

V uspěchané době je na slavnostní stolování u jídelního stolu stále méně času. Právě proto by mělo probíhat na stole, který zajistí komfort všech strá... Celý článek

Aby nám chutnalo

Aby nám chutnalo

14.10.2008 | Redakce | Kuchyně

Už v pohádce Sůl nad zlato byl bílý prášek povýšen nad drahý kov a bylo jinak demonstrováno, že bez soli a koření se prostě vařit nedá – mění jídlo v ... Celý článek

Když kuchyně stárne

Když kuchyně stárne

13.10.2008 | Redakce | Kuchyně

I kuchyňská linka časem ztratí lesk stejně jako auto v garáži. A když ne lesk, prostě se nám přestane líbit nebo dvířka skříněk prostě doslouží. Volné... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu