Psychologie člověka při zařizování kuchyně

8.8.2007 | architektura a design | Rubrika - Kuchyně

Psychologie člověka při zařizování kuchyně

V první části našeho pojednání o psychofyziologickém přístupu k zařizování kuchyně jsme se věnovali problematice optimální koncepce kuchyně z pohledu toho, jak naše tělo funguje, tedy z pohledu fyziologie. V této části se budeme věnovat tématům, které ovlivňují zejména naši náladu a rozpoložení při práci v kuchyni.

Musíme však mít vždy na paměti, že fyziologie a psychologie člověka jsou spojené nádoby, které se navzájem úzce ovlivňují. Barvy či světlo, kterými se zde budeme převážně zabývat nedokáží kompenzovat nevhodně koncipovanou sestavu kuchyňské linky. Pokud však uspokojivě vyřešíme problém konstrukce kuchyně, můžou nám barvy a světlo dopomoci, abychom se v kuchyni cítili příjemně a zažívali opravdovou radost z vaření.

Aktuální přístup architektů přeje propojení kuchyně s obývacím prostorem. Tím naléhavěji je třeba vhodně vyřešit jejich uspořádání, neboť se v budoucnu stanou nejdůležitějším prostorem domova – místem setkávání rodiny. Podívejme se nyní blíže na jednotlivé faktory v prostředí, které mají na naše duševní rozpoložení největší vliv.

Světlo

Poznámkami týkající se světla a jeho váhy z hlediska zrakové hygieny jsme se zabývali v první části našeho cyklu o psychofyziologickém přístupu k zařizování kuchyně. Nyní si posviťme na jeho funkci estetickou. Náš trh nabízí velké množství modelů osvětlení i jejich typů. Velmi moderní jsou zářivky, bodovky i různá zavěšená svítidla. Designová svítidla, zajímavé svým tvarem, barvou či systémem zavěšení velmi výrazně vstupují do zařízení kuchyně, jsou jejím doplňkem, šperkem, který dokáže vytvořit v interiéru příjemnou atmosféru domova. Přežitkem se stává pouze jediné centrální osvětlení v místnosti společně s osvětlením pracovní plochy. Pokud nemáme možnost zvolit jiné řešení, můžeme si dopřát lustr takový, který nabízí možnost směřovat proudy světla do různých stran. Můžeme tak zdůraznit jemné detaily kuchyně, upozornit na obrazy a navíc dobře osvětlit plochu jídelního stolu.

Světla lze umístit do rampy nad horní skříňky, nad bar, do skříněk, zavěsit je z rampy nad jídelní stůl, kuchyně se dá nasvítit také z podlahy. Nejmodernějším trendem jsou aktuálně svítidla zabudovaná přímo do podhledu stropu. Dají se různým způsobem kombinovat a mohou vytvářet zajímavé geometrické obrazce. Zejména, pokud máme kuchyni propojenou s dalšími prostorami našeho domu, je vhodné uvažovat o doplňkovém osvětlení. Tato světla mají nejlepší předpoklady pro vytvoření útulné atmosféry, a jejich rozsvícení při sledování televize zmírní kontrast mezi ostrým obrazem a tmavým okolím. Naše oči se tak nemusí příliš namáhat a celé naše tělo dokáže při tlumeném osvětlení lépe relaxovat.

Barvy

Problematika barev spadá čistě do sféry psychologie. Je prokázáno, že některé barvy podporují trávení, jiné uklidňují, jiné aktivizují. Názorů je mnoho a občas nalezneme i různá protichůdná vyjádření a proto se nebudeme zabývat konkrétními barvami. Při zařizování interiérů je důležité rozhodnutí pro jeden ze tří přístupů. Pokud máme kuchyni propojenou s obývacím pokojem, je otázkou, zda chceme tyto prostory opticky oddělit, či harmonizovat do jednoho celku. Zdůraznit můžeme i některé dílčí prvky – koberec, sedačku, samotnou kuchyni či zajímavé obrazy na stěnách. A jak to udělat? Mimo neutrálních barev – nebarev (bílá, černá, sklo a kov) nalezneme v různých publikacích velmi často tzv. barevný kruh.

V něm jsou důležité barvy, které leží buď vedle sebe, nebo proti sobě. Proti sobě leží tzv. doplňkové barvy, které jsou k sobě maximálně kontrastní, to znamená, že vedle sebe nejvíce vyniknou. Pokud napíšeme, že je to např. červená-zelená, mnohý čtenář se možná zděsí. Je však důležité uvědomit si, že i v rámci těchto barev je řada odstínů, které mohou ve vzájemné kombinaci působit velmi elegantně. Pokud chceme např. zdůraznit do červena laděnou kuchyň, dopřejeme ji jemně zelené pozadí. Hráškově zelený servis nám zároveň bude krásně zářit ze všech prosklených skříněk.

Na někoho to může být příliš mnoho kontrastů, a proto se ihned obrátíme k druhému přístupu: tón v tónu. Nyní hovoříme o barvách, které spolu ve zmiňovaném kruhu sousedí. Dojem z takto vybaveného interiéru je harmonický, nic nebije do očí, ale také nic nevyniká. Nebezpečí tohoto uspořádání spočívá v tom, že pokud z této harmonie jakýmkoliv způsobem vybočíme ( např. nevhodně vybraná vázička, kterou jsme dostali k narozeninám), okamžitě zazáří, kamkoliv ji položíme. Stejně jako hrnec, nádobí či odložené noviny.

Zlatou střední cestu tvoří výběr barev ze shodného spektra (žlutá, oranžová, hnědá), které se vhodně doplní, a tu sytějším, tu tmavším odstínem upozorní na zajímavé detaily v interiéru. Jedná se o barvy, o kterých se lidově tvrdí, že se mají rády, není to však tak účinné jako v případě doplňkových barev, a proto se nebojme i tak využít kontrastů, které mohou být jak v jednotlivých odstínech, tak v sytosti jednotlivých barev.

Mimo barev samotných je třeba uvažovat také o využití materiálů a struktur. Pokud například zvolíme agresivní barvu (sytě červenou), jejímž podkladem bude navíc výrazný materiál, bude působit při pohledu do našeho interiéru doslova jako vykřičník. Naopak jemné barvy můžeme použitím vhodných materiálů příjemně povznést.

Kousek přírody

V každém domově bychom si měli dopřát pohlazení, které nabízejí přírodní prvky. Mimo použitých materiálů a struktur mohou přírodu v našem domově zastupovat pokojové rostliny, květiny, drobná zvířata (akvárium, klícka), či oheň v krbu. Využití rostlin v interiéru je velmi důležité. Celou místnost dokáží odlehčit vzdušné a roztřepené palmy, drobné kvetoucí rostliny na oknech působí křehce a stylově. Pro každý designový styl lze nalézt rostlinu, která kuchyni pozvedne a zútulní. Neměli bychom se bát péče, kterou budeme muset rostlinám věnovat. Květináče můžeme sladit barevně i stylově a vytvoříme si tak další zajímavý prvek v našem interiéru. V interiérovém studiu nám poradí se všemi detaily naší nové kuchyně, ukáží nám vhodné barevné kombinace a poskytnou nám informace pro to, abychom se mohli rozhodnout, jak bude náš nově zařízený interiér vypadat.

Zajímala by Vás i fyziologie člověka při zařizování kuchyně? klikněte ZDE.

Autorkou článku je paní Mgr. Jitka Litschmannová, projektantka kuchyní a nábytkových sestav, firma RITZY – interiéry, kuchyně s. r. o. Více informací se dozvíte na www.ritzy.cz.

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Kuchyňské řazení

Kuchyňské řazení

4.9.2007 | | Kuchyně

Aby kuchyně plnila funkci estetickou a zároveň ergonomickou, je třeba při její realizaci dodržet určité uspořádání skříněk a pracovních ploch odpovída... Celý článek

Nejlepší kuchyně čtenářů oBydleni.cz - 10. díl!

Nejlepší kuchyně čtenářů oBydleni.cz - 10. díl!

13.8.2007 | | Kuchyně

Pro velký zájem o zveřejnění dalších kuchyní, které jste nám Vy čtenáři zaslali, nyní zveřejňujeme další z nich, tentokrát pana Moravce z Pardubic. Celý článek

Nejlepší kuchyně čtenářů oBydleni.cz - 9. díl!

Nejlepší kuchyně čtenářů oBydleni.cz - 9. díl!

6.8.2007 | | Kuchyně

Pro velký zájem o zveřejnění dalších kuchyní, které jste nám Vy čtenáři zaslali, nyní zveřejňujeme další z nich, tentokrát pana Petříka z Hnojníku. Celý článek

Fyziologie člověka při zařizování kuchyně

Fyziologie člověka při zařizování kuchyně

1.8.2007 | architektura a design | Kuchyně

Jak správě sestavit novou kuchyňskou linku, abychom se v kuchyni dobře cítili? Jak se zbytečně nenamáhat a neunavovat? Pokusíme se přiblížit důležité ... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu