Kuchyně

Rozměry jídelního stolu

Sváteční mělké talíře mohou mít průměr až 36 centimetrů (pokrmy na mělkém talíři s větším průměrem na větším stole lépe vypadají) a když je nemáme kam položit, nastává problém. K ploše 40 a 40 centimetrů hloubky z každé strany je však třeba počítat ještě se středovým pásem o šířce deset až třicet centimetrů, kam patří košík na pečivo, květiny či nádoby s jídlem pro „přidání“.

Velký stůl není jen módní, ale také praktický – hostitelka u něho může obsluhovat vsedě a nemusí odbíhat pro drobnosti jako je například sůl, ochucovadla a další, protože ty mohou zůstat trvale na stole. Základním rozměrem pro velký stůl jsou míry 90 centimetrů na šířku a 180 centimetrů na délku. Měřítkem může být i počet židlí – pokud se z každé strany vejdou tři, je velký. Tvar jídelního stolu volíme podle jeho využití mimo dobu stolování. Na tradičním čtverci a obdélníku mohou děti psát úkoly nebo hlava rodiny rozložit počítač. Oválné tvary jsou obecně vhodné pro slavnostní příležitosti a kulaté stoly patří do velkoryse pojatých prostor.

Ještě jeden tip na závěr: stoly kupujeme společně se židlemi, abychom dodrželi optimální vzdálenost alespoň 27 až 30 centimetrů mezi sedákem a spodní deskou stolu. Jedině tak můžeme pohodlně jíst.

Foto: IKEA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *