Rozměry jídelního stolu

18.11.2008 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Rozměry jídelního stolu

V uspěchané době je na slavnostní stolování u jídelního stolu stále méně času. Právě proto by mělo probíhat na stole, který zajistí komfort všech strávníků. Přestože jsme v zahraničí často usazeni ke stolkům, u nichž se lokty dotýkáme souseda, u nás je odborníky doporučovanou plochou pro jednoho jedlíka o šířce 60 až 80 centimetrů („šedesátka“ představuje minimální rozpětí loktů sedícího člověka, u ramenatějších lidí je vhodný větší rozměr) a hloubce 30 až 40 centimetrů. Větší rozměry znamenají u jídelního stolu vyšší pohodlí jak pro strávníky, tak pro hostitele.

Sváteční mělké talíře mohou mít průměr až 36 centimetrů (pokrmy na mělkém talíři s větším průměrem na větším stole lépe vypadají) a když je nemáme kam položit, nastává problém. K ploše 40 a 40 centimetrů hloubky z každé strany je však třeba počítat ještě se středovým pásem o šířce deset až třicet centimetrů, kam patří košík na pečivo, květiny či nádoby s jídlem pro „přidání“.

Velký stůl není jen módní, ale také praktický – hostitelka u něho může obsluhovat vsedě a nemusí odbíhat pro drobnosti jako je například sůl, ochucovadla a další, protože ty mohou zůstat trvale na stole. Základním rozměrem pro velký stůl jsou míry 90 centimetrů na šířku a 180 centimetrů na délku. Měřítkem může být i počet židlí – pokud se z každé strany vejdou tři, je velký. Tvar jídelního stolu volíme podle jeho využití mimo dobu stolování. Na tradičním čtverci a obdélníku mohou děti psát úkoly nebo hlava rodiny rozložit počítač. Oválné tvary jsou obecně vhodné pro slavnostní příležitosti a kulaté stoly patří do velkoryse pojatých prostor.

Ještě jeden tip na závěr: stoly kupujeme společně se židlemi, abychom dodrželi optimální vzdálenost alespoň 27 až 30 centimetrů mezi sedákem a spodní deskou stolu. Jedině tak můžeme pohodlně jíst.

Foto: IKEA

Počet komentářů (2) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Aby šla práce v kuchyni od ruky

Aby šla práce v kuchyni od ruky

10.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Je nejdůležitější součástí kuchyňské linky a má zásadní vliv na pohodlí při práci v království příprav jídel – pracovní deska. Podle čeho ji vybírat? ... Celý článek

Než je ryba na stole

Než je ryba na stole

4.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Zatímco v časech nedávno minulých jsme rybu jedli jen o Vánocích, v novodobé historii Česka se už šupináči i lysci z tuzemska a hlavně zahraničí na na... Celý článek

Peču si a nevím jak

Peču si a nevím jak

3.11.2008 | Redakce | Kuchyně

Nezbytnou výbavou kuchyně bývá ve většině případů také trouba, od níž očekáváme alespoň základní funkce jako je horní a dolní pečení, gril, případně v... Celý článek

Aby nám chutnalo

Aby nám chutnalo

14.10.2008 | Redakce | Kuchyně

Už v pohádce Sůl nad zlato byl bílý prášek povýšen nad drahý kov a bylo jinak demonstrováno, že bez soli a koření se prostě vařit nedá – mění jídlo v ... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu