Soulad funkce a estetického vzhledu

8.12.2006 | časopis Dům a zahrada | Rubrika - Kuchyně

Soulad funkce a estetického vzhledu

Vybavení a doplňky jsou posledním krokem na cestě k dokonalé moderní kuchyni. Nyní se zaměříme se zaměříme na technické vybavení a doplňky, které nám usnadňují práci, a nakonec navrhneme optimální osvětlení. Díky technickému rozvoji se dnes setkáváme s bohatou a ucelenou nabídkou kuchyňských spotřebičů, o jejich dobrém fungování však rozhoduje kromě technických parametrů také výběr optimálního typu a správné umístění.

Zásadně nám uspořádání a funkčnost kuchyně ovlivní největší spotřebiče, často vestavěné přímo do kuchyňské linky - sporák, trouba a lednice. Začněme tedy právě u nich.

Pečení: trouba

Při výběru vhodné trouby a sporáku hraje kromě našich požadavků zásadní roli zdroj energie, který máme k dispozici: elektřina, plyn, nebo jejich kombinace. Se zdrojem energie souvisí i způsob a doba přípravy pokrmů. Elektřina je dnes dostupná téměř všude, spolu s její stále stoupající cenou roste zájem o úsporné spotřebiče (například mikrovlnné trouby, nejmodernější výrobky využívají halogenové plotýnky či magnetickou indukci). Plyn je relativně levným zdrojem energie, jeho výraznou výhodou je snadná a rychlá regulace teploty. Trouba na pevná paliva je dnes spíše vzácností, najdeme ji pravděpodobně jen v rekreačních objektech, kde je součástí otopného systému lokálními topidly.

Dalším zásadním faktorem ovlivňujícím volbu je počet členů domácnosti a způsob stravování rodiny. Nejlevnějším a dnes spíše opomíjeným typem je samostatný elektrický nebo plynový sporák, naopak nejběžněji navrhovaný je sporák vestavěný. Jeho výhodou je varná deska osazená přímo do pracovní plochy, nevzniká nám tedy mezera mezi troubou a pracovní deskou. Zde je nejoblíbenější kombinací plynová deska s elektrickou horkovzdušnou troubou. Při výběru samostatné varné desky je s ohledem na údržbu vhodné zvolit typ s regulací výkonu plotýnek z čela kuchyňské linky a nikoli v ploše pracovní desky. Užitečným a bezpečným technickým detailem je automatické vypnutí zdroje plynu, pokud plamen zhasne, u elektrického sporáku pak kontrolka, která upozorňuje na rozpálenou plotýnku.

Vaření: varná deska a digestoř

Další možností je kombinace oddělené vestavěné trouby a varné desky. Vestavěnou troubu lze s výhodou osadit do výšky očí, která jednak umožňuje snadnou kontrolu pokrmu a manipulaci s ním bez ohýbání a také bezpečnost pečení v domácnosti s malými dětmi. Pokud nám to velikost kuchyně dovoluje, je vestavěná trouba ideálním řešením, varnou desku pak můžeme umístit do libovolného místa pracovní desky. Varná deska (elektrická, plynová, sklokeramická) tak může být osazena efektně nad otevřenou skříňkou s nerezovým policovým systémem a vystaveným nádobím.

Mikrovlnná trouba je v moderní kuchyni téměř samozřejmostí. Lépe než volně postavená na lince vypadá zabudovaná do vyššího modulu či zavěšená mezi horními skříňkami. Grily jsou zpravidla součástí klasické či mikrovlnné trouby. Pokud uvažujeme o koupi samostaného grilu, je jeho umístění vhodné opět ve výši očí, nejlépe v sestavě s vestavěnou troubou.

Digestoře sloužící k odsávání zplodin vaření z místnosti jsou nezbytnou součástí každé moderní kuchyně. Digestoř je vybavena ventilátorem, který žene odpadní vzduch ventilačním průduchem nad střechu. V místech, kde není možné připojení do komína nebo do fasády, lze instalovat recirkulační typ digestoře s pachovým filtrem. V malé kuchyni je vhodné digestoř pohledově potlačit, může být součástí speciální horní skříňky. Ve velkých kuchyních můžeme naopak digestoř, která je častokrát malým uměleckým solitérem, nechat vyniknout.

Uchování potravin: lednice a mrazák

Před pořízením nové lednice nás čeká rozhodnutí, zda koupíme lednici a mrazák jako dva samostatné solitéry, nebo kombinaci obojího. Mrazák může být v sestavě s lednicí umístěn dole nebo nahoře, poměr objemu obou částí se mění dle výrobce. Doporučuji kombinaci lednice s mrazákem v dolní části, saháme sem totiž méně často nežli do lednice a v opačném případě bychom se museli často zbytečně ohýbat. Pro životní prostředí je ohleduplnou volbou výrobek s energetickou třídou A nebo B, která je na každém výrobku uvedena a značí malou energetickou náročnost. Při volbě objemu lednice a mrazáku nám napoví počet osob v domácnosti, jejich životní styl a nároky na stravování.

Myčka, která nás zbavuje ručního mytí nádobí, se pomalu stává i v naší zemi standardem. Její umístění by mělo být v blízkosti dřezu pro snadné napojení na přívod vody a odpadní potrubí. Kromě času a pokožky našich rukou šetří také vodu a tedy naši peněženku. Je však třeba mít dostatečné množství nádobí, abychom při plně obsazené myčce mohli ještě návštěvě servírovat zákusek a čaj. Pro mladé nebo bezdětné domácnosti je proto vhodnější menší typ za přibližně dvoutřetinovou cenu. Jedinou nevýhodou myčky zůstává vliv chemických přípravků na životní prostředí nutných pro její provoz.

Umístění pračky do kuchyňské linky není ideálním řešením, dochází zde totiž k nežádoucímu mísení provozů: potravin ke konzumaci se špinavým prádlem. Lépe je pračku umístit do koupelny, pokud to její rozměry umožňují, nebo v ideálním případě v samostatné místnosti s oknem, která může sloužit současně jako sušárna.

Mytí: dřez

Nejčastěji používaným materiálem pro dřez je v současné době nerezová ocel, která je pevná, lehká, téměř nezničitelná a současně finančně dostupná. Moderní nerezové dřezy řeší jedinou nevýhodu tohoto materiálu - hlučnost - instalací tlumiče vibrací na spodní straně. Kovový dřez je vhodné uzemnit pro ochranu před elektrickým proudem. Se smaltovanými dřezy se dnes v nabídce téměř nesetkáme především pro snadné odprýsknutí povrchové úpravy a přejímání barev z potravin. Mosazný dřez je spíše specialitou, která se uplatní v rustikální kuchyni spolu se starými typy armatur. Klasickým a ušlechtilým materiálem je glazovaná keramika, jejíž výhodou je pestrá škála barev a tvarů, odolnost proti mechanickému poškození a stálobarevnost. Mezi moderní materiály patří dřezy z umělého kamene, materiálu pevnějšího nežli kámen přírodní, s odolností proti vysokým teplotám a chemikáliím. Velkou předností těchto výrobků je jejich plynulá návaznost na pracovní desku, se kterou mohou vytvořit monolitický celek. Kromě umělého kamene existuje řada dalších speciálních umělých hmot, které vynikají svými fyzikálními vlastnostmi, odolávají vysokým teplotám a dobře tlumí hluk.

Do malé kuchyně je nejlépe volit malý kruhový nebo čtvercový dřez bez odkapávače. Mobilní plastový odkapávač lze ve chvílích větších prostorových nároků s výhodou přemístit, řešením je také drátěný košík, který lze s čerstvě umytým nádobím vložit zpět do dřezu, lze ho současně využít k mytí ovoce a zeleniny. Odkapávač lze také nahradit speciální skříňkou nad dřezem, která je vybavena drátěným programem a nemá dno. Pokud nám to rozměry kuchyňské linky dovolují, je vždy praktičtější větší dřez, umožňuje nám uložení značného množství nádobí a současně pohodlnější manipulaci s ním. V kuchyňské lince ve tvaru "L" či "U" si můžeme dopřát nejen dřez s odkapávačem, ale také mnoho dalších kombinací - dvojdřez, trojdřez na mytí zeleniny, případně kombinovaný s domácím drtičem odpadu. Zajímavě působí rohová sestava, která efektivně využívá "hluchý" prostor.

Mezi doplňky patří dřevěné prkénko osazené na dřezu, který se právě nepoužívá. Lze ho využít jednak jako klasické prkénko pro krájení, jednak jako rozšíření pracovní plochy. U všech předchozích typů je třeba pamatovat na instalaci ve správné výšce. Doporučená výška horního okraje dřezu pro osobu do 159 cm je 90 cm, pro výšku postavy do 172 cm pak 98 cm a pro všechny vyšší osoby 106 cm. Dřez lze dostat do správné polohy doplněním skříňky soklem potřebné výšky.

Mezi doplňky dřezu patří kromě zabudovaného dávkovače saponátu také výsuvný rozprašovač vody (lze opatřit kartáčkem) připevněný k pružné hadici, který umožňuje omýt věci v dosahu až jednoho metru, pohodlné napouštění vody do kbelíku při úklidu apod. Úspory vody lze dosáhnout jednoduchou instalací perlátoru, který rozptyluje vodu podobně jako sprchová hlavice. V blízkosti dřezu je vhodné umístit prvek drátěného programu pro uložení saponátu, tekutého písku, drátěnky a houbičky, případně papírových utěrek. Nikdy nenechávejme houbičku nevyždímanou ve dřezu, ve vlhkém prostředí za přítomnosti drobných nečistot a mastnoty rychle dochází k množení bakterií. Ze stejného důvodu je lépe používat k mytí nádobí houbičku nežli hadřík, snadno ji po propláchnutí horkou vodou vyždímeme a rychle uschne.

Pro pořádek: doplňky

Speciální doplňky nabízejí řadu možností, jak dále zvýšit komfort vaření, usnadnit a zefektivnit práci v kuchyni. Oblíbenou součástí moderních linek jsou tyče pro zavěšení utěrek. Rustikální kuchyně s ozdobnou mosaznou tyčí zapuštěnou do pracovní desky umožňují pověšení utěrky v blízkosti trouby, kde dobře schne. Další možností je osazení konzolovitých kovových držáků do mezery, vzniklé při instalaci kuchyňské linky, nejlépe v blízkosti dřezu. V kuchyních venkovského stylu bez horních skříněk lze místo nich upevnit dřevěnou tyč s ozdobnými koncovkami, která kromě dekorativního zavěšení kuchyňských pánví a nádobí zajistí dobré proschnutí vlhké utěrky.

Pořádek v kuchyňských skříňkách pomáhá udržet množství speciálních výrobků, nejčastěji drátěného programu - díly pro umístění saponátů, výsuvné rámy, kruhové otočné prvky využívající prostor rohových skříněk. Z plastu se nabízí díl na uložení igelitových tašek a sáčků, nebo příborníky na míru zásuvek. Mezi vnitřní vybavení skříněk patří také odpadkový koš, který se automaticky otevře spolu s kuchyňskými dvířky, nebo celá sestava odpadkových košů pro třídění odpadu. Ve spodní skříňce mohou být umístěny i skládací schůdky, pokud horní skříňky sahají až pod strop. Pod pracovní deskou kuchyňské linky se může skrývat nejen dřevěný vál, ale celá výsuvná pracovní deska, v některých kuchyních také žehlicí prkno. Speciální skříňky jsou navrženy pro skladování lahví vína, mikrovlnnou troubu, nad digestoř apod. Také sokl kuchyňské sestavy lze využít jako úložný prostor, poslouží k tomu zabudovaná speciální zásuvka. Samostatnou skupinou jsou kovové nebo dřevěné poličky na uložení mnoha potřebných drobností - kořenek, hrnků, talířů. Patří sem i speciální díly pro efektní vystavení sklenic, výsuvné upevnění pultu na kuchařskou knihu, nástěnná kuchyňská váha, držáky rolí papírových utěrek nebo magnet na přehledné uložení kuchyňských nožů.

Aby bylo vidět: osvětlení

Osvětlení v kuchyni hraje významnou roli. Kromě toho, že zásadním způsobem ovlivňuje celkovou atmosféru v místnosti, slouží k mnoha činnostem, které se každý den v kuchyni odehrávají. Jakmile tedy máme prostorově a funkčně vyřešenu kuchyňskou sestavu, nastává čas pro neméně důležitý návrh osvětlení.

Celkové osvětlení umožňuje bezpečný pohyb a orientaci v místnosti a spolu s denním světlem vytváří jeho světelnou atmosféru. Pokud je v kuchyni okno, před kterým se nachází strom či jiná překážka bránící toku denního světla, dekorujeme ho pouze jemnou a prodyšnou záclonou, abychom zbytečně nezhoršovali situaci. Vhodně umístěné okno správné velikosti může výhodně nahradit celkové osvětlení po větší část dne. Volbu vhodného výkonu světelného zdroje ovlivňuje kromě oken a jejich orientace ke světovým stranám především barva povrchů v místnosti. Bílá barva většinu světla odráží, tmavá naopak pohlcuje.

Pracovní osvětlení se často podceňuje a chybně se nahrazuje osvětlením celkovým. Nedostatek světla však stejně jako přesvícení při déle trvající činnosti způsobuje zrakovou únavu. Kromě toho nedostatečné osvětlení pracovní plochy zvyšuje riziko našeho zranění při práci s noži, ohněm nebo vroucí vodou. Pro zamezení oslnění by měl být světelný zdroj umístěn mimo náš horizont, nejlépe zespodu na horních skříňkách u zadní stěny. Výhodné je využít světelnou rampu tvořenou řadou zářivek s teplým svitem osazených na skříňkách za lištou, která svým dekorem odpovídá stylu kuchyňských dvířek. Tuto rampu lze zopakovat na vrchní části horních skříněk, kde odrazem světla od stropu zajistí dostatečné celkové osvětlení kuchyně. Při návrhu osvětlení pamatujme i na možné oslnění lesklými obkladačkami, dlaždicemi, případně samotnou pracovní deskou, jejichž materiálové řešení přímo ovlivňuje světelnou pohodu v místnosti. Pokud máme v kuchyni řadu lesklých materiálů, snažme se oslnění eliminovat nižším výkonem zdroje a nasměrováním světla na neutrální matné plochy.

Ing. arch. Veronika Kopová

Zajímají Vás aktuální nabídky kuchyní? klikněte zde!

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Kuchyně řečená ergonomická

Kuchyně řečená ergonomická

6.6.2007 | časopis Dům a zahrada | Kuchyně

Funkční a praktické řešení kuchyně podmiňuje vhodně zvolené půdorysné uspořádání a kvalitní materiály pro jednotlivé části kuchyňské linky a její různ... Celý článek

Je libo laboratoř nebo vývařovnu?

Je libo laboratoř nebo vývařovnu?

22.1.2007 | časopis Dům a zahrada | Kuchyně

Dnešní dobou zřetelně otřásají trendy v retro stylu šedesátých let. Neplatí to jenom o oblékání, ale stejných tendencí jsme svědky rovněž v oboru náby... Celý článek

Povýšená funkce jídelního stolu

Povýšená funkce jídelního stolu

30.11.2006 | časopis Dům a zahrada | Kuchyně

Kuchyně už opět neslouží jen pro obligátní vaření. To je obecně známý trend potvrzený nejen dispozičním řešením novostaveb, které v tomto časopise pře... Celý článek

Materiálů co hrdlo ráčí

Materiálů co hrdlo ráčí

25.11.2006 | časopis Dům a zahrada | Kuchyně

Podlaha v kuchyni, jíž jsme věnovali pozornost v minulém čísle, je kromě stěn největší plochou v interiéru a udává barevné ladění místnosti. Ostatní p... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu