Kuchyně

Spíže na pokraji vymření

Řešením mohou být potravinové skříně. Na trhu jsou k dostání zásuvkové nebo s jedno či dvoukřídlovými dveřmi, přičemž vnitřní uspořádání tohoto malého domácího skladu na potraviny je řešeno pomocí drátěného programu nebo plných celodřevěných polic. Výhodou potravinových skříní je jejich značná variabilita a uživatel tak může počet a uspořádání vnitřních úložných prostor přizpůsobit vlastním potřebám. Za povšimnutí rovněž stojí mechanika, jíž jsou tyto novodobé spižírny vybaveny – výsuvy, otočné police, zasouvací, vyklápěcí, zpomalovací, nebo nehlučné mechanismy a další. Všechny za účelem zvýšení komfortu uživatele a docílení maximální funkčnosti, což přirozeně znamená sáhnout hlouběji do peněženky.

Vyšší cena však v tomto případě znamená vyšší kvalitu. Hluboké zásuvky u skříní renomovaných značek mohou nést v pohybu například 80 kg, naproti tomu jiné statické police třeba drátěného programu pouze 50kg. Drátěné programy mají však také své příznivce – jejich předností je kromě nižší ceny snadná manipulace a jednoduché sestavení. V případě protrženého balení mouky jsou však bílým prachem zasažena všechna patra programu a navíc možná celá kuchyně. V potravinové skříni zůstane mouka „jen“ v zásuvce. V domácích spižírnách měly své místo, většinou na chladnější zemi, vody, minerálky a další nápoje. S prostorem pro vody počítají potravinové skříně také. Pro skutečné znalce vína jsou na trhu nabízeny vinotéky a aquatéky se stálou teplotou, a to buď v provedení samostatného spotřebiče nebo jako zabudovaná součást kuchyňské linky.

Foto Ikea, Kessebohmer a Siematic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *