Kuchyně

Stolujte „in“!

Nemusíme měnit jídelní servis každé tři roky (obvyklá doba trvání jednoho trendu), ale občas i změna ve stolování prospěje rodinnému životu. Jakými tvary tedy osvěžit podávání jídel? Čtverhranné porcelánové či skleněné nádobí se usadilo v českých kuchyních poměrně nedávno. Kromě netradičního designu má ještě jednu přednost – šetří skvěle místo při ukládání. Pod tlakem módy se „in“ zase stala kulatá klasika, ovál, elipsa. Elegantní křivka talířů, které představují ladný kompromis mezi kruhem a čtvercem.

Moderní trend však představují také výkroje, aby mísy, podnosy, talíře a talířky do sebe zapadaly jako puzzle. Můžete z nich sestavovat variace a podle libosti plnit barevnými dobrotami, aby na stole vznikl dekorativní obrazec.

V módě jsou i zapékací porcelánové bílé i jednobarevné jednoporcové misky (často se skleněnou poklicí, která slouží jako další mísa), v nichž se pokrm připraví i servíruje. Kromě čistě bílé, která patří k nehynoucí klasice, se ke slovu dostaly jak pastelové barvy, tak kontrastní barevnost – například červeno-černá či fialovo-černá. Pořád je v módě dekor, nejčastěji stylizované florální a grafické motivy.

Mimo porcelánu a keramiky můžeme jídlo servírovat na skleněných jídelních setech. Jde o takzvané lehané sklo, které může být čiré, jednobarevné, vzorované… Dekor není na nádobí malovaný, ale jde o technologii „sklo na skle“, vtavené vrstvy různě barevného skla. Skleněné talíře snesou kontakt s kovovými jídelními příbory i horkými pokrmy, lze je mýt v myčkách. Nádobí z čirého skla lze bez obav dát do mikrovlnné trouby, zatímco barevné se do mikrovlnek nedoporučuje.

FOTO ASA, BDK, ČESKÝ PORCELÁN, ROSENTHAL, VILLEROY A BOCH

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *