Kuchyně

Tablety na dokonalé mytí

Sůl totiž nejen chrání myčku před vodním kamenem, ale upravuje tvrdost vody tak, aby mohly mycí prostředky fungovat co nejúčinněji, leštidlo pak brání tomu, aby na nádobí nezůstaly skvrny a šmouhy ani viditelné zaschlé kapky vody. Sloučeniny vápníku a hořčíku, které tvrdost vody způsobují, se totiž mohou při vyšší teplotě na nádobí i uvnitř myčky vysrážet. Tomu brání zařízení na změkčování vody – takzvaný iontoměnič neboli zásobník s pryskyřicí, který obsahuje ionty sodíku. Čím je voda tvrdší, tím se musí sůl častěji doplňovat.

Když přišli výrobci s kombinovanými tabletami, řada majitelů myček byla zaskočena – během mytí se tablety rozpustily najednou. Bylo to stejné, jako kdybychom do jedné násypky v pračce nasypali prášek i nalili aviváž. Proto se do popředí zájmu dostaly přístroje vybavené funkcí 3in1. Co umějí? Program vyřadí funkci leštidla a nastaví dávkování regenerační soli na nejnižší úroveň, tablety se rozpouštějí postupně.

Jak přibývaly různé složky v tabletách, přišla funkce 4in1. Tablety, které obsahují poměrně vysoké množství fosfátů (prášky o něco méně), jsou však trnem v oku ekologům. Ti pokládají za zbytečné i leštidla, pro čistotu nádobí jsou podle nich zbytečná a zbytečně zatěžují přírodu. Je to prostě dilema, ale těžko lze očekávat, že by lidé začali mýt nádobí ručně – stejně jako nebudou jezdit koňmo místo auty.

Poslední typy tablet, jež se na trhu objevily, obsahují nový enzym power booster, který odstraní i odolné připálené skvrny, například po vejcích. Díky tomuto posilovači mycí síly není nutné nádobí předmývat či drhnout před vložením do myčky. Druhou inovaci představuje aktivátor nízkých teplot – s jeho pomocí mizí i skvrny od kávy a černého čaje, a to již při programech s teplotou pouze 40° C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *