Tablety na dokonalé mytí

16.11.2007 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Tablety na dokonalé mytí

Každý ví, že do myček se místo saponátů používají prášky, soli a leštidla, které ale začaly nahrazovat tablety. Zvládají to mnohdy mnohem lépe, ovšem jen na určitou dobu – a ne vždy. Zatímco u praček vystačíme pouze s jediným typem přípravku (sůl je nezbytná pouze v případě tvrdé vody, aviváž představuje osobní rozhodnutí a preference), myčka si pouze s jediným nevystačí.

Sůl totiž nejen chrání myčku před vodním kamenem, ale upravuje tvrdost vody tak, aby mohly mycí prostředky fungovat co nejúčinněji, leštidlo pak brání tomu, aby na nádobí nezůstaly skvrny a šmouhy ani viditelné zaschlé kapky vody. Sloučeniny vápníku a hořčíku, které tvrdost vody způsobují, se totiž mohou při vyšší teplotě na nádobí i uvnitř myčky vysrážet. Tomu brání zařízení na změkčování vody – takzvaný iontoměnič neboli zásobník s pryskyřicí, který obsahuje ionty sodíku. Čím je voda tvrdší, tím se musí sůl častěji doplňovat.

Když přišli výrobci s kombinovanými tabletami, řada majitelů myček byla zaskočena – během mytí se tablety rozpustily najednou. Bylo to stejné, jako kdybychom do jedné násypky v pračce nasypali prášek i nalili aviváž. Proto se do popředí zájmu dostaly přístroje vybavené funkcí 3in1. Co umějí? Program vyřadí funkci leštidla a nastaví dávkování regenerační soli na nejnižší úroveň, tablety se rozpouštějí postupně.

Jak přibývaly různé složky v tabletách, přišla funkce 4in1. Tablety, které obsahují poměrně vysoké množství fosfátů (prášky o něco méně), jsou však trnem v oku ekologům. Ti pokládají za zbytečné i leštidla, pro čistotu nádobí jsou podle nich zbytečná a zbytečně zatěžují přírodu. Je to prostě dilema, ale těžko lze očekávat, že by lidé začali mýt nádobí ručně – stejně jako nebudou jezdit koňmo místo auty.

Poslední typy tablet, jež se na trhu objevily, obsahují nový enzym power booster, který odstraní i odolné připálené skvrny, například po vejcích. Díky tomuto posilovači mycí síly není nutné nádobí předmývat či drhnout před vložením do myčky. Druhou inovaci představuje aktivátor nízkých teplot – s jeho pomocí mizí i skvrny od kávy a černého čaje, a to již při programech s teplotou pouze 40° C.

Počet komentářů (6) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Stolujte „in“!

Stolujte „in“!

4.12.2007 | Redakce | Kuchyně

Stejně jako oblékání, tak i tvář jídelního porcelánu podléhá módě a uživatel by jej měl čas od času obměnit. I když je v Čechách skupina hospodyněk če... Celý článek

Linka podle ergonomických pravidel

Linka podle ergonomických pravidel

20.11.2007 | | Kuchyně

K nejpodstatnějším úkolům, jež musíme při zařizování kuchyně vyřešit, patří výšky a hloubky pracovních ploch, odstup soklu pro chodidla, umístění úchy... Celý článek

Na steaky nechoďte s teflonem

Na steaky nechoďte s teflonem

9.11.2007 | | Kuchyně

V souvislosti s trendem zdravého vaření se stále častěji v moderních kuchyních používá nádobí opatřené nepřilnavou vrstvou, takže se nic nepřipálí ani... Celý článek

Spíže na pokraji vymření

Spíže na pokraji vymření

19.10.2007 | | Kuchyně

Neoddělitelnou součástí bytů v éře červené barvy byla samostatná spíž, lidově nazývaná špajz. Moderní byty v rámci zvětšení obytné plochy s touto prak... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu