Kuchyně

Vinný sklípek s dokonalými podmínkami může mít v kuchyni každý

Kvalita vína závisí na mnoha faktorech. Například na půdě, hroznech, zpracování a pak na správném uskladnění. Nejnovější vinotéky proto nabízí přesné nastavení teploty a roložení vlhkosti uvnitř přístroje. Jsou tedy ideální i k dlouhodobému archivování. Součástí vinotéky je vnitřní ventilátor a zároveň tolik potřebný antivibrační systém. Ten zajistí ideální podmínky pro skladování vína. Teplotu vinotéky lze většinou nastavit od 4 °C do 20 °C. Stupně jsou viditelné na digitálním displeji.

Některé modely také nabízí digitální indikaci teploty pro každou část vinotéky zvlášť.
Různé druhy vína je tak možné temperovat nezávisle na sobě. Vinotéka vám tak zaručí, že je o vaše víno co nejlépe postaráno.

Pro archivování je nejlepší teplota kolem jedenácti stupňů. Servírovací teplota se ale u jednotlivých druhů vín liší. Začíná na šesti stupních u šampaňského a končí kolem osmnácti stupňů u těžkých červených vín.

U vína je nutné si také dát pozor na vibrace. Ty totiž rozvíří drobné částice v lahvi a naruší tím proces zrání. Vinotéky proto mají speciální kompresory s klidným chodem. Díky klidu bez sebemenších otřesů získají vína dokonalé podmínky pro dozrání a rozvinutí vůně.

Vinotéky nabízí výsuvné dřevěné police, které lze i vyndat a zvětšit tak prostor. U většiny prodávaných přístrojů jsou přiložené etikety, díky kterým se budete ve vinotéce lépe orientovat.
 
Na trhu si můžete vybrat z různých druhů vinoték. V nabídce jsou samostatně stojící i vestavné. Bonusem navíc jsou uzamykatelná dvířka, která ochrání vaše cenné zásoby.

Příležitost zazářit

Kvalitní těžká červená vína by se neměla nalévat do skleniček přímo z lahve. Je lepší je nejprve přelít do karafy: tím se víno zbaví usazenin a může „dýchat.“ Víno lijte do karafy pomalu, hrdlo lahve přitom držte proti světlu, abyste na něj viděli.

Pokud zahlédnete jakoukoli usazeninu, přestaňte víno nalévat, chvíli počkejte a pak teprve pokračujte. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud není celý obsah lahve v karafě.

Autor: aka

Zdroj foto: Whirlpool

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *