Zelená kuchyně pro příznivce bio stylu

23.12.2008 | Redakce | Rubrika - Kuchyně

Zelená kuchyně pro příznivce bio stylu

Biovýrobky jsou nejen šetrné k našemu tělu, ale také k přírodě. I v tomto směru drží výrobci kuchyňské techniky krok, někteří dokonce přicházejí s velice netradičním řešením. Například Whirlpool uvedl na trh před časem Zelenou kuchyni – Greenkitchen, která je inspirována přírodními cykly a schopností přírody přizpůsobit se. Jedná se o integrovaný technologický systém, který umožní spotřebitelům ušetřit až 70 procent výdajů za energie a opakovaně využívat až 60 procent vody a tepla vytvářeného spotřebiči na provoz celého ekosystému

Zelená kuchyně přitom není vzhledově až tak vzdálená té, kterou známe. Od normální kuchyně ji však odlišuje právě úspora energií, které pak mohou sloužit k napájení jiných spotřebičů nebo funkcí v ekologické kuchyni. Kuchyně například umožní využít teplo vyvíjené kompresorem chladničky (což je jediný spotřebič, který běží 24 hodin denně) k výrobě horké vody pro myčku nádobí. Senzory navíc měří míru znečištění vody přiváděné do myčky, a tím zabraňují jejímu plýtvání. Zatímco čekáme na horkou vodu, čistá studená voda se shromažďuje ve speciální nádrži, kde je upravena tak, aby ji bylo možné využít například k zalévání rostlin, mytí podlahy nebo do myčky.

Některé výrobky a systémy v Zelené kuchyni jsou zcela nové a mají originální design. Například chladnička (např. chladničky Haier) využívá šuplíkový systém namísto klasické „skříně“. Tento design zabraňuje unikání studeného vzduchu při otevírání dveří chladničky a zachycuje ho uvnitř šuplíku. Výhodou snížení energie potřebné k obnovení správné teploty při každém otevření chladničky na polovinu!
Originálně řešený je také odsavač par s čidly citlivými na kouř a výpary, který odpovídajícím způsobem reguluje výkon odsávání i zapínání světla. Odsavač rovněž měří teplotu a vlhkost vzduchu, který proudí filtry. Zařízení je tedy využíváno také ke kontrole a regulaci čistého kuchyňského ovzduší.

Součástí futuristického návrhu je také takzvané herbárium, prostor s regulovaným vnitřním klimatem, vytvořeným harmonicky provázanou spoluprací všech spotřebičů. Místo poskytuje ideální prostředí pro celoroční růst bylinek i jiných rostlin. Herbárium vzniká díky kombinaci zbytkového tepla z trouby, vlhkosti zachycené odsavači par a recyklované vody. Jednu vadu na kráse však Zelená kuchyně přece jen má: zatím není dostupná na českém trhu, společnost Whirlpool však o jejím uvedení do prodeje uvažuje v horizontu několika let.


Přečtěte si další velmi podobné články na webu obydleni.cz:

Jak vybrat kuchyň pro malou nebo velkou rodinu? Záleží na barvě i na šuplících
Kuchyně pro pány
Jak se staví sen: Modulová kuchyně pro sportovní rodinu
Jak se staví sen: Božská kuchyně pro hlavu rodiny
Jak se staví sen: Multifunkční kuchyně pro tři generace

Počet komentářů (2) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Ostrov v kuchyni

Ostrov v kuchyni

3.7.2009 | Redakce | Kuchyně

Kuchyně je srdcem domova, udržuje pospolitost rodiny, sálá z ní teplo rodinného krbu… Tato a mnohá další rčení slýcháváme zcela běžně. Jsou vesměs poc... Celý článek

Kuchyně - Drátěný program v kuchyni

Kuchyně - Drátěný program v kuchyni

2.1.2009 | Redakce | Kuchyně

Pokud přemýšlíte, jak nejlépe zorganizovat pořádek v kuchyni, máme pro vás jeden tip. Nepatří sice zrovna mezi žhavé novinky, nicméně ten, kdo ho někd... Celý článek

Aby šla práce v kuchyni od ruky

Aby šla práce v kuchyni od ruky

10.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Je nejdůležitější součástí kuchyňské linky a má zásadní vliv na pohodlí při práci v království příprav jídel – pracovní deska. Podle čeho ji vybírat? ... Celý článek

Než je ryba na stole

Než je ryba na stole

4.12.2008 | Redakce | Kuchyně

Zatímco v časech nedávno minulých jsme rybu jedli jen o Vánocích, v novodobé historii Česka se už šupináči i lysci z tuzemska a hlavně zahraničí na na... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu