Okna a dveře

Denní světlo v podkroví pro vaši pohodu

 

Jak budovy ovlivňují naše zdraví

Uvnitř budov trávíme až 90 % svého času, a tak velmi záleží na kvalitě vzduchu, jaký v nich dýcháme, i na tom, zda budova působí příznivě na naši fyzickou i psychickou pohodu. Příliš málo světla totiž může přispívat ke vzniku depresí, hlavně v zimním období. Průzkumy Světové zdravotnické organizace ukázaly, že až 30 % nových i rekonstruovaných budov trpí takzvaným „syndromem nemocných budov“ (SBS, sick building syndrom). Na jeho vzniku se podílí nedostatek světla, špatná ventilace a také materiály použité na stavbu, které mohou uvolňovat do prostředí potenciálně nebezpečné látky (nejen toxické, ale i dráždivé, alergenní), jejichž účinky se nedostatečnou výměnou vzduchu ještě zesilují. Dostatečné proslunění domu spolu s účinným větráním je zárukou vytvoření zdravého domova bez plísní či dalších alergenů.

Vědci se shodují na tom, že denní světlo má velmi pozitivní vliv na naši kondici i výkonnost. A naopak, nedostatek slunečního světla může mít závažné zdravotní následky. „Nemáme-li přímé sluneční světlo, způsobuje to vážný nedostatek vitaminu D, který zase vede k mnoha různým zdravotním problémům, například k měknutí a křehnutí kostí, k rakovině a sezonním a dalším depresím. Asi 80 % vitaminu D získáváme ze slunečního světla, lidé přitom tráví stále více času v interiérech, například v práci. Nedostatek denního světla a jeho vliv na zdraví obyvatel budov stále roste na významu.

Přímé sluneční světlo je nenahraditelné. Je prokázáno, že nedostatek denního světla může způsobit vážné zdravotní potíže. Řešení nabízí velké prosklené plochy střešních oken VELUX.

 

Denní světlo zvyšuje schopnost učení a soustředění

Dostatek denního světla také zásadním způsobem ovlivňuje motivaci a schopnost soustředění. „Studie provedené ve Spojených státech prokázaly souvislost mezi přítomností denního světla spolu s možností výhledu z místnosti do okolí a lepšími studijními výsledky sledovaných subjektů, lepšími kognitivními výsledky v kancelářích a vyššími tržbami v obchodech. Světlo je „droga“, která stimuluje produkci serotoninu, dopaminu a gama-aminomáselných kyselin v lidském těle, čímž se zlepšuje kontrola nad různými podněty, motivace, svalová koordinace, zvyšuje se klid a schopnost soustředění,“ tvrdí Lisa Heschong, vedoucí společnosti Heschong Mahone Group a autorizovaná architektka.

Denní světlo zásadním způsobem ovlivňuje motivaci a schopnost soustředění. Okna – jako zprostředkovatelé denního světla v budovách – jsou tedy mimořádně důležitá.

 

Čím větší prosklená plocha, tím lépe

Ať už plánujete podobu budoucí novostavby, chystáte se využít dosud neobývané prostory pod střechou, rekonstruovat či zlepšit stávající obytné podkroví, buďte velkorysí a vpusťte dovnitř dostatek denního světla a čerstvého vzduchu. Mnohdy stačí jen vyměnit starší střešní okna, nebo navýšit jejich počet.

Při rozhodování o počtu střešních oken se držte zásady, že prosklená plocha by měla odpovídat minimálně 10 % podlahové plochy místnosti. Jen tak dosáhnete optimální světelné pohody.

Více na www.velux.cz

 

Ukázkový příklad rozšíření obytného prostoru zasklením terasy střešními okny VELUX. Zastřešení terasy přirozeně navazuje na původní fasádu, takže při pohledu z ulice není změna téměř viditelná. Střešní okna jsou navíc chráněna venkovní markýzou VELUX, aby nedocházelo k přehřívání interiéru.

 

 

Stará střešní okna

 

Nová střešní okna

Investice do nových střešních oken se v dnešní době vyplatí, protože je prokázáno,  že stará, netěsnící okna jsou místem, kudy z interiéru uniká nejvíce tepla potažmo peněz. Výměna starých střešních oken za nová střešní okna VELUX  je navíc  poměrně rychlá a čistá práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *