Okna a dveře

Několik dobrých rad pro dlooooouhý život vašich plastových oken 2

UPRAVTE DÉLKU ZÁVĚSŮ

Vnitřní okenní závěsy jistě vybíráte tak, aby esteticky ladily s tvarem i materiálovým provedením okna. Měli byste však pamatovat také na zásady energetické. Dbejte, aby byla zachována cirkulace vzduchu od topidla, které je nejčastěji umístěno právě pod oknem. V praxi to znamená, že záclony a závěsy by měly sahat pouze do úrovně parapetu. Mezi oknem a závěsem pak doporučujeme zachovat vzdálenost cca 30 cm.

DOKONALÁ TĚSNOST ZVYŠUJE KOMFORT A ÚSPORY, ALE TAKÉ VLHKOST

Velkou předností plastových oken je dokonalá těsnost spár, která je zaručena tvarovou stálostí našich profilů. Tím zamezíme nežádoucímu průvanu a úniku drahé tepelné energie. Má to však i svá úskalí, na která je třeba pamatovat. S teplem totiž zadržujeme v místnostech také vzdušnou vlhkost, která je produkována běžným užíváním – vařením, mytím i pouhým dýcháním. Pokud se dostatečně a správně nevětrá, koncentrovaná vzdušná vlhkost kondenzuje a může způsobit výskyt plísní nebo vlhkých skvrn. Proto je velmi důležité přizpůsobit plastovým oknům své větrací návyky.

PROVĚTREJTE MÍSTNOST, NE PENĚŽENKU

Větrejte intenzivně, nejlépe průvanem, a to po dobu 10 – 15 minut. V závislosti na četnosti užívání prostor byste tak měli učinit 2x – 5x za den. Topidla během větrání z úsporných důvodů odstavte.

SPRÁVNÉ ČIŠTĚNÍ JE JEDNODUCHÉ, NÁPRAVA ŠKOD JE SLOŽITĚJŠÍ

K běžnému čištění hladkých, neporézních ploch oken vám postačí čistá voda nebo neagresivní čisticí prostředek bez abraziv, mýdlová voda, popř. technický benzín. S touto údržbou zůstanou vaše okna dlouho jako nová. V případě, že dojde k neobvykle silnému specifickému znečištění, raději s výrobcem konzultujte vhodný postup čištění dříve, než způsobíte těžko napravitelné estetické nebo funkční škody.

ÚDRŽBA POHYBLIVÝCH ČÁSTÍ PRODLUŽUJE ŽIVOTNOST

Dlouhou životnost a bezporuchovou funkčnost vašich oken zajistíte jednoduchými servisními úkony. V zájmu snadného ovládání by měly být pohyblivé díly kování přibližně jednou za rok promazány olejem nebo vazelínou. Tím bude také zajištěna ochrana proti jejich opotřebení. Můžete si rovněž objednat speciální sadu pro údržbu oken v závislosti na jejich konkrétním typu. Každá z těchto sad obsahuje přípravek pro mytí rámů, údržbu těsnění a speciální olej na kování. Informujte se u svého prodejce oken nebo na níže uvedených kontaktech.

MECHANICKÉ ÚPRAVY PŘENECHEJTE ODBORNÍKŮM

Pokud se rozhodnete například posílit bezpečnost svého objektu montáží prvků elektronického nebo mechanického zabezpečení na okna (otřesová čidla, magnetické kontakty, mříže, zámky…), přenechejte tyto práce výhradně odborníkům. Je to v zájmu zachování bezchybné funkčnosti a dodržení případných záručních podmínek. Laické porušení integrity rámu nebo dokonce vnitřních konstrukčních prvků by mohlo mít zcela opačný důsledek, než jaký očekáváte.

NENÍ OKNO JAKO OKNO

Pokud okna teprve vybíráte, ptejte se výrobce nebo stavební firmy, z jakých profilů jsou okna vyrobena. Pouze profily renomovaných značek splňují nejvyšší estetické a kvalitativní nároky. Navíc máte jistotu, že výrobce, který je používá, prošel náročným certifikačním procesem.

Více na www.idealniokna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *