Okna a dveře

Okna a dveře pro nízkoenergetické a pasivní domy

Jak vybírat okna a dveře

Okna a dveře jsou nejslabším článkem pláště domu. Pro nízkoenergetické a pasivní domy je třeba okna a dveře vybírat velmi pečlivě z hlediska parametrů pro prostup tepla a minimálně stejnou pozornost je nutné věnovat také odborné montáži. Okna a dveře hrají v případě pasivních staveb důležitou roli nejenom z hlediska izolace, ale také jako prostředek pro získání energie, která se skrz zasklení dostává do interieru.

Pro okna a dveře do pasivních a nízkoenergetických domů platí několik zásad, které by měly být při výběru dodrženy. Prostup tepla celým oknem by měl být maximálně Uw=0,8 W/(m2.K). Na dosažení této hodnoty se podílí dva faktory vlastnosti rámu a použité zasklení. Okna a dveře by měla být správně osazena a utěsněna při montáži do obvodového pláště domu. Současně by měla být instalována také vhodná stínící technika proti přehřívání v létě.

Z hlediska materiálu nelze říci, že by pro okna a dveře u rodinných domů a bytů byl výhodnější plast nebo dřevo, případně hliník nebo kombinace materiálů. Každý materiál má své výhody a nevýhody, a to zejména z hlediska údržby, ceny a vzhledu. U lidí, kteří chtějí žít v pasivním domě, hraje stále větší roli také ekologická stopa použitých materiálů.

Okna a dveře a jejich parametry

Okna a dveře by měly mít rám a křídla s co nejlepšími izolační parametry. Ty, jsou dány zejména stavební hloubkou, a to bez ohledu na materiál. Rám u plastových oken by měl být kvalitně izolován nejlépe použitím pěnové izolace, jako je tomu u profilu Vekra Premium.

U dřevěných profilů je třeba zvolit okna a dveře s větší stavební hloubkou. V současnosti jsou v nabídce také okna a dveře se specielní izolační vrstvou uvnitř dřevěného profilu, jako je tomu v případě oken TOP TERMO od značky TWW. Tato okna dosahují výborných izolačních vlastností i při menších stavebních hloubkách. Pro okna a dveře bez ohledu na materiál je také nezbytné výborné utěsnění křídla a rámu.

Dalším důležitým parametrem pro okna a dveře je typ použitého zasklení. Nejvhodnější je použití trojskel s výplní inertním plynem. Okna a dveře mají u pasivních domů také další důležitou funkci, a to je schopnost absorbovat sluneční energii, kterou okna do interiéru propouštějí. Při volbě zasklení pro okna a dveře je třeba také brát v úvahu parametr prostupnosti slunečního záření g.

Jak správně osadit okna a dveře

Okna a dveře musí být správně zabudovány do stěny domu. Pokud nesprávnou instalací vzniknou tepelné mosty, dochází na přechodu mezi oknem a stěnou ke zvýšenému tepelnému toku, to zvyšuje riziko srážení vlhkosti a vzniku plísní zejména v rozích. Okna a dveře musí být u pasivních domů osazeny do vrstvy izolace tzv. předsazenou montáží.

Spolu s montáží oken je také vhodné řešit stínění v podobě vhodných venkovních rolet či žaluzií. Již při konstrukčním návrhu domu je třeba, aby projektant promyslel dobře nejenom celkovou dispozici domu ale i umístění otvorů pro okna a dveře. Velké prosklené plochy jsou sice moderním prvkem, ale právě u pasivních domů je vhodné promyslet jejich celkovou funkčnost a zejména již zmíněné stínění.

Zvolte spolehlivého dodavatele pro okna a dveře

Okna a dveře pro pasivní domy nabízí v současnosti řada výrobců. Abyste měli jistotu, že okna a dveře, která si objednáte, splňují potřebné parametry, neváhejte poptat také jedničku na trhu oken v ČR značku Vekra. Vekra okna to je vaše jistota správné volby. Více informací získáte na webových stránkách nebo zdarma na telefonní lince 800 183 572.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *