Okna a dveře

Účelná krása šetřící prostor

Díky široké nabídce výrobců je možné vybírat interiérové dveře z desítek designů a rozličných materiálů – jejich zpracováním a vzhledem se tedy příliš zabývat nebudeme, shrneme jen krátkým konstatováním, že dveře stejně jako zárubně by měly být bezvadně funkční a jejich výběr by měl korespondovat s ostatním zařízením bytu.

Pozastavíme se ale u jedné specifické kategorie – dveří posuvných. Instalace posuvných dveří je volba, kterou „zabijeme hned několik much jednou ranou“. Posuvné dveře krásně vypadají a především – šetří místo. Právě z toho důvodu se výborně hodí do prostorů, kde zavíráme dveře jen příležitostně (např. oddělení kuchyně a jídelny od obytné zóny) a otevřená křídla klasických dveří by při běžném provozu překážela. Můžeme vybírat z dvoukřídlých i jednokřídlých variant, můžeme zvolit dveře bohatě prosklené, které propouští světlo a kromě estetického dojmu nabízí navíc alespoň částečný přehled o tom, co se děje za dveřmi…

Instalovat posuvné dveře lze téměř do každého prostoru. Mohou být závěsné -vodící kolejnice je upevněna nad dveřním otvorem, nebo je vodící kolejnice zabudována v podlaze. Pokud to dovolí volná stěna vedle dveřního otvoru, posune se otevírané křídlo dveří před ní. Chceme-li ale skutečně šetřit místem a dovolí-li to dispozice, je možné dveřní pouzdro zabudovat přímo do příčky. Otevírané křídlo pak snadno a lehce zajede do příčky a stěny vedle dveřního otvoru zůstávají volné pro případné obestavění nábytkem.

Foto: JAP, Sapeli a Sortim

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *