Okna a dveře

Vybíráme střešní okna

Na počátku je třeba rozvážit, z jakého materiálu bychom střešní okna chtěli mít, zda dáváme přednost dřevu nebo plastu. Dřevěná okna představují klasiku, jde o přírodní, teplý materiál, který přispěje k vytvoření útulné atmosféry jak ve starém domě po renovaci, tak na venkově nebo i v moderní městské zástavbě. Pokud dřevo podtrhne styl interiéru a bude s ním ladit, jedná se o správnou volbu.

Celodřevěná okna od společnosti VELUX jsou vyráběna z kvalitních dřevěných profilů, které zaručují, že jsou okna tvarově stálá. Povrch mají opatřen vodou ředitelným lakem v jedné nebo dvou vrstvách, který chrání vnější povrch okna.

Společnost VELUX vždy dbala na kvalitu použitých materiálů při výrobě střešních oken. Výrobní závody společnosti VELUX byly jedny z prvních, které začaly pracovat s novými standardy
z certifikačního programu pro podporu lesů PEFC a s lesní certifikací FSC.

Plastová střešní okna VELUX s dřevěným jádrem jsou bezúdržbová a odolná vůči zvýšené vlhkosti v interiéru, například v koupelně či kuchyni. Bezúdržbová střešní okna VELUX v sobě spojují kladné vlastnosti plastu a dřeva, díky vrstvě bílého polyuretanového laku obstojí i v extrémních podmínkách a bezešvý povrch zabraňuje usazování nečistot ve spárách. Ani s odstupem času neztrácí svůj původní bílý odstín. Uplatnění najdou i tam, kde hraje roli důraz na eleganci a kde bílá okna dokonale ladí se zařízením interiéru.

U střešních oken ovšem velmi záleží na kvalitním osazení do střešního pláště, a navíc můžeme jejich vlastnosti výrazně zlepšit řadou doplňků. Komplexní řešení představuje systém VELUX, zahrnující kromě vlastního střešního okna a jeho lemování zajišťujícího dokonalé
a vodotěsné zasazení do střechy i volitelné montážní doplňky pro ještě dokonalejší izolaci, dále širokou škálu rolet a žaluzií pro regulaci prostupujícího tepla a světla, a konečně manuální, elektrické či solární ovládání střešních oken a rolet či žaluzií. Montážní doplňky zlepšují izolační vlastnosti střešních oken a zajišťují, aby okna perfektně zapadla do střechy. Hodí se i pro nejnáročnější klimatické podmínky a zaručí nejen dokonalou tepelnou izolaci, ale také bezpečný a účinný odvod dešťové vody. Společnost VELUX nabízí zateplovací sadu BDX, která sníží tepelné ztráty z interiéru. Sada se skládá ze zateplovacího rámu, manžety z hydroizolační fólie a ze samonosného drenážního žlábku. Navíc lze zevnitř namontovat ostění s pohledovou povrchovou úpravou v bílé barvě, doplněné manžetou z parotěsné fólie. Při použití zateplovací sady BDX se vztahuje na střešní okno prodloužená, a to desetiletá záruka.

Systém VELUX:

(1) Venkovní roleta a markýza – ochrana střešního okna před teplem.

(2) Lemování – dokonalé a vodotěsné osazení okna do střešního pláště.

(3) Střešní okno – světlo a čerstvý vzduch v podkroví.

(4) Montážní doplňky – zlepšení tepelně-izolačních vlastností střešních oken.

(5) Rolety a žaluzie – dekorace místnosti a regulace tepla a světla.

Na oknech by neměly chybět stínicí prvky, a to z vnější i vnitřní strany. Jejich funkce se totiž liší: předokenní rolety a venkovní markýzy dokáží zachytit většinu tepla ze slunečního záření dopadajícího na střechu, takže kromě zastínění mají ještě výraznou tepelně-izolační funkci. Naproti tomu vnitřní rolety a žaluzie slouží k regulaci osvětlení místnosti, a navíc mají estetickou a dekorační funkci. Vhodnou kombinací těchto prvků docílíte možnosti částečného zastínění, úplného zatemnění i ochrany před slunečním žárem.

Montáž střešních oken a doplňků je nejlépe svěřit některé firmě ze seznamu certifikovaných montážních firem. Kontakt včetně možnosti jednoduchého objednání montáže kdekoli v České republice najdete na www.velux.cz. S typem výrobku, velikostí, zasklením či materiálovým provedením oplechování a lemování vám krok za krokem pomůže
e-konfigurátor, který vám automaticky spočítá cenu vybrané sestavy. Nabídku výrobků VELUX si můžete prohlédnout ve firemních vzorkovnách v Brně a v Praze.

Přečtěte si související články:

Čerstvý vzduch a zdravé vnitřní klima v podkroví

Střešní okna – dostatek světla a krásný výhled

Jak a čím zasklít střešní okna a jak uspořit energii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *