Osvětlení

Interiérová stropní svítidla a lustry

Osvětlení musí umožňovat správné a bezpečné provádění různých životních úkonů, a zároveň by se měla podílet na vytváření samotné atmosféry-vytvářet náladu,či povzbuzovat k práci. Každé svítidlo či lustr by mělo odpovídat základním pravidlům,které vyplívají ze znalostí o působení světla i barvy. To znamená, že ač každý zákazník sám nejlépe ví jaké světlo požaduje, je vždy lepší přijít do vybraného obchodu a poradit se s odborníkem.
Pokud se budeme zajímat o tvar či funkčnost světla, máme nepřeberné možnosti výběru a vybírat můžeme z těchto základních typů osvětlení:

Bodová světla – dnes velice oblíbená varianta osvětlení pro interiéry, jsou praktická, lze je dle potřeby natáčet různými směry.je možnost je instalovat jako zapuštěné do sádrokartonu v předem připravených, v provedením pevném nebo výklopném,oblíbené jsou i tyčové závěsné stropní systémy.

Přisazená, zapuštěná stropní světla– jsou s uživatelského hlediska nejpraktičtějším typem světla, nejběžněji se užívají v místnosti s minimální světelnou výškou. Zapuštěná světla jsou velice módní a neustále si získávají stále více obdivovatelů, jsou elegantní přitom nenápadný a tvoří luxusní vzhled. Jejich jedinou nevýhodou je jejich nepříliš intenzivní zdroj světla, tudíž se povětšinou používají ve větším množství.

Lustr – nejtypičtějším představitelem závěsných svítidel.

Je klasikou mezi veškerými svítidly, jeho historie sahá až do 16. století. Dodnes patří k druhům osvětlení, jejichž nabídka nám neustále umožňuje dokonalý výběr do již sestavených interiéru. Nejčastěji jsou využívány v místnostech typu Obývacího pokoje, nebo ložnic, občas se vyjímají i v dětských pokojích. Z pravidla jsou kovové a zdobené křišťálovými ověsky, další typ lustru je rustikální (selský), ty kombinují kov s dřevem. V nabídce pak najdeme i různé druhy stínítek (sklo, textil, plast)

Důležitá je i intenzita osvětlení, ta se udává v luxech (Lx)-vybírá se dle účelu osvětlení, například na pracovní plochu by mělo dopadat světlo s intenzitou alespoň 300 Lx.
Kdežto v obytných místnostech postačí pouze 50 až 100 Lx.

A konečně se dostáváme k samotné barvě zdroje. Barva je dána teplotou chromatičnosti udávanou v kelvinech. Označení zdroje například 940 značí následující:

Číslo 9 znamená kvalitu vnímání barev za použití dané zářivky (žárovky) pro obytné místnosti vybíráme zdroje s minimálním číslem 8.

Číslo 40 je barva světla v Kelvinech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *