Osvětlení

Konec žárovek (nejen) v Čechách

Hlavní důvod? Především energeticky náročný provoz. Například úsporné zářivky Osram sníží spotřebu elektrické energie při svícení až o 80 procent a přitom mají až patnáctinásobnou životnost. A to není všechno – nižší spotřeba energie vede k nižším množstvím emisí CO2, což se projeví ve zlepšení kvality životního prostředí. Nová směrnice tak přináší dobré zprávy nejen pro spotřebitele. Osmiletá přechodná doba zajistí dostupnost úsporných zářivek nejvyšší kvality jako náhrady pro standardní zdroje světla ve všech provedeních, tvarech, wattových výkonech a typech uchycení.

Energeticky úsporné výrobky jsou sice při nákupu dražší než klasické žárovky, ale ve většině případů se samy zaplatí již během jednoho roku, protože jsou mnohem méně náročné na spotřebu elektřiny. Směrnice EU také definuje nové kvalitativní nároky na výrobky, které jsou nastaveny ve prospěch spotřebitelů. Ti se při nákupu zářivek nebudou moci zmýlit: prodejci a výrobci totiž nesou odpovědnost za zajištění, že v prodeji budou k dispozici pouze schválené zdroje světla. Informace na obalech nyní získají na důležitosti. Evropská směrnice má tyto informace sjednotit v rámci celé Evropy, a tím zajistit ochranu spotřebitele. Údaje na obalech spotřebitelům pomohou vybrat tu správnou zářivku.

Ačkoli jsou úsporné zdroje světla na trhu již řadu let, mnozí z nás mají vůči nim určité výhrady – že se pomalu rozsvěcují, nedají se stmívat, vydávají studené světlo, blikají Jenže podle odborníků záleží na tom, kde a především jaký výrobek kupujeme. Špatně vyrobené napodobeniny mají řadu nedostatků, což ovšem neplatí o vysoce kvalitních kompaktních zářivkách vyrobených profesionály v oboru osvětlování. A nemusí jít vždy jen o zářivky – halogenové žárovky poskytují příjemné světlo, které vypadá a také se chová jako světlo přirozené. Kvalitní výrobky jsou plně stmívatelné, takže si můžete vybrat buď jasné nebo uklidňující světlo podle vaší nálady.

Konkrétní příklad

Představme si domácnost vybavenou deseti žárovkami o výkonu 75 W. V průběhu tří let spotřebuje taková domácnost na svícení elektřinu za průměrně 11700 Kč s tím, že bude muset vyměnit asi tři kusy žárovek. Pokud by stejná domácnost svítila úspornými zářivkami, klesla by její spotřeba na asi 2200 Kč a nemusela by vyměnit ani jednu zářivku. Úspora by tak činila asi 9500 Kč.
Pořizovací náklady? Běžná žárovka o výkonu 75 W stojí asi 10 Kč, úsporná zářivka o srovnatelném výkonu 14 W asi 100 Kč. Investice se během tří let pohybuje kolem 130 Kč v případě žárovky, 1000 Kč v případě zářivky. Pokud tedy od úspory 9500 Kč odečteme vyšší pořizovací náklady, tedy 870 Kč, stále ještě jsme za tři roky ušetřili 8630 Kč. Nestojí tento výsledek aspoň za úvahu? Světla, žárovky, úsporné zářivky a jiné doplňky pro domácnosti a zahradu pořídíte i v hobbymarketech jako je Baumax, Obi, Hornbach, Bauhaus

Foto Osram

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *