Osvětlení

Lustry do obývacího pokoje

Jak vysoký je váš strop

lustry do obývacího pokoje

Výběr osvětlení do obývacího pokoje záleží také na výšce vašeho stropu. Pokud máte strop nižší, pak bychom vám doporučili přisazený lustr či přisazené stropní svítidlo. Naopak pokud máte strop vysoký, můžete si dovolit velký honosný lustr.

Kam lustr umístit

lustry do obývacího pokoje

Ideální je lustr umístit doprostřed obývacího pokoje. Pokud váš obývák má atypický půdorys, pak bude zavěšený lustr pěkně vypadat nad konferenčním stolkem.

Ovšem je nutné si uvědomit, že jedno světlo do obývacího pokoje nestačí. Nasvítit můžete poličky s dekoracemi a rodinnými fotografiemi. Užitečná je také stojací lampa vedle pohovky, která poslouží na čtení. Moderní jsou také led pásky, u kterých se dá měnit barva či intenzita.

Množství světla

lustry do obývacího pokoje

Pro různé příležitosti a aktivity potřebujeme různý světelný tok. V místnosti, kde chceme pouze relaxovat a nepotřebujeme vidět tolik jasně, použijeme méně světla a nejlépe světlo oranžové (neboli teplá bílá)nikoliv bílé (do 400Im). Pro práci či čtení potřebujeme světla mnohonásobně více (nad 700 Im) a doporučujeme světlo s bílým studeným podtónem.

Lustr musí ladit se zbytkem pokoje

lustry do obývacího pokoje

Je třeba dbát na styl celkového interiéru. Pokud si potrpíte na moderní minimalismus, pak podle toho volte i lustr. Ten by neměl nijak vyčnívat či vybočovat z vašeho osobitého vkusu. Měl by do místnosti zapadnout a splynout s ní.

Velmi pěkně vypadají lustry v industriálním neboli továrenském stylu, moderní je také styl vintage (který převzal prvky od vkusu předchozích generací), rustikální lustry, seženete i designové skvosty a naprostý luxus vašemu obývacímu pokoji dodají křišťálové lustry.

Obzvlášť oblíbené jsou momentálně lustry z matného chromu a akrylu. Zavítat můžete také do atypických barev, jako je velmi populární barva měděná. Luxusním dojmem působí kombinace skla a kovu. Je to styl velmi čistý a minimalistický. Pokud si potrpíte na útulnost, pak zařaďte do lustru i prvky dřeva, které naladí pocit tepla domova a horské chaty.

Zdroj fotografií: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *