Osvětlení

Vybíráme venkovní osvětlení

Jak toho docílit? Každopádně  správně zvoleným venkovním osvětlením.

Především ve dne bývá zahrada chloubou každého domu. Co ale večer a v noci? Výběrem vhodného exteriérového osvětlení ji můžeme posunout na zcela novou úroveň.

Chraňte své zdraví

Osvětlení chodníčků, cestiček a příjezdových cest je nejenom estetickou záležitostí, ale i bezpečnostní. Je známo, že nejenom ovínění lidé za nepříliš vhodných světelných podmínek právě na neosvětlených cestách přicházejí k řadě úrazů. Vymknuté kotníky přitom patří mezi ty nejbanálnější. Obyčejné zakopnutí nám může přivodit i otřes mozku. A toho je lepší se vyvarovat.

Co chcete osvětlit?

Chcete osvětlit svůj exteriér? V první řadě si dobře rozmyslete, co všechno budete chtít osvětlit. To totiž spolu se zmíněnými cestami a chodníčky mohou být i zajímavá zákoutí, prvky zahradní architektury jako různé sošky, zajímavé keře nebo třeba lavičky.

Předcházejte úrazům

Na zahradě se musíte cítit bezpečně. Ve dne i v noci. Proto na ní osvětlete místa, na kterých vám hrozí největší nebezpečí. A kam konkrétně je vhodné exteriérové osvětlení umístit? Dobře by měl být osvětlen váš dům, především jeho vchod, zvonek, popřípadě poštovní schránka. Večerní návštěva by se k vám zkrátka měla bez vážnějších potíží dostat, popřípadě vám hodit vzkaz do schránky.

Osvětlení keřů, jezírka a balkónu

Na samotné zahradě si osvětlete své nejoblíbenější solitéry, tedy keře a různé dekorativní prvky včetně jezírka. Máte bazén? Tak samozřejmě osvětlete i ten. Věřte, že bude vypadat lákavěji než za bílého dne. Máte balkon? Nezapomeňte ani na něj. Večery strávené se sklenkou vína na balkoně patří mezi přední letní rituály. Ale po tmě na něm asi vysedávat nebudete.

Bezpečnost na prvním místě

Výběr venkovních svítidel je samozřejmě podřízen přísnějším kritériím než vývěr svítidel interiérových. Jsou totiž vystavena nepřízni počasí. Nesmí jim vadit déšť, mráz, slunce ani vítr. Venkovní svítidlo z tohoto ohledu pak vybíráme podle tzv. stupně krytí nebo-li IP ochrany. Na venkovní použití (instalace do země) jsou například vhodná svítidla s označením IP65. Neomezené venkovní použití pak mají svítidla IP 67.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *