Podlahy a schody

Mnoho možností pro podlahu

Pro zádveří, vstupní prostory, předsíně a haly je dodnes nejužívanějším materiálem keramická dlažba. Její vlastnosti vyhovují náročnému a stále častěji také vlhkému provozu. Sem vstupujeme v zablácených nebo zaprášených botách, zde odstřikují kapky deště z našeho pláště, tady sušíme deštník. Dlážděná podlaha zmonolitněná nepropustnými spárami odolá kromě vlhkosti i mechanickému namáhání a obrusu, ani po letech nezmění svou barvu, ani strukturu.

Variace na klasickou dlažbu

Módním prvkem posledních let odkazujícím ke klasice jsou bordury – ozdobné pásky s dekorativním vzorem, které vloženy mezi jednotlivé dlaždice lemují centrální vzor a podlahu decentně člení. Lze vybírat ze standardně vyráběných sériových výrobků, nebo si objednat borduru vyráběnou na zakázku podle individuálních požadavků a návrhů. Nádech nostalgie a venkovské romantiky vnesou do interiéru drobné pestře malované prvky čtvercového nebo vícehranného tvaru vkládané mezi větší dlaždice v pravidelném rastru. Zajímavého efektu lze ale dosáhnout také velice jednoduše kontrastním spárováním (na podlahu nikdy nevolme světlé tóny), nebo kombinací různých formátů dlaždic jedné výrobní řady – menší prvky úspěšně nahradí borduru.

Stále stoupá obliba drobných mozaikových prvků, které se začínají uplatňovat vedle obkladů stěn i na podlahách. Základem úspěchu je kombinace různě velkých prvků v několika harmonických tónech stejné barvy.
Zajímavou variantou pro milovníky přírody a neotřelých nápadů je dlažba z oblázků, pečlivě vyskládaných do cementového potěru. Profesionálně nasbírané oblázky z obchodu sice vyjdou na asi tři tisícovky za metr čtvereční, ale krásné oblázky jemných barev si s trochou šikovnosti můžeme přivézt z dovolené…

Kámen, linoleum, kov…

Stále na předním místě pro reprezentativní interiéry zůstává kamenná dlažba. V kombinaci s podlahovým vytápěním se nemusíme tohoto materiálu obávat ani v obývacím pokoji. Kromě čistě a jednoduše sesazených, strojově přesně nařezaných formátů v jedné barvě se nabízí řada dalších možností. V interiéru můžeme kombinovat víc barev jednoho druhu kamene, dynamiku a příjemné osvěžení vnese do interiéru dlažba s nepravidelných kamenných odřezků. Získáme je po dohodě přímo v kamenolomu a mramorovou podlahu tak pořídíme za cenu linolea. Stoupá však cena za pokládku, která je pracnější, při sesazování jednotlivých kusů je třeba pečlivosti a barevného citu.

Do kuchyní se kromě dlažby hodí moderní linoleum, které při pokládce z rolí a díky hladkému odolnému povrchu usnadňuje údržbu. Dezény s mramorováním nebo drobným barevným vzorkem jsou velice praktické – nečistota se na nich opticky ztrácí a úklid obyčejným vlhkým hadrem je otázkou několika minut. V mladých nekonformních rodinách najde tento materiál široké uplatnění – kromě kuchyně je vhodný i do koupelen a chodeb, dětských pokojů či pracoven.

Pro atypické konstrukce, například ochozy v podkroví nebo visuté lávky spojující podkrovní prostory dvou různých částí domu se hodí stejně atypické materiály. V osmdesátých letech se s oblibou používal perforovaný plech nebo panely s rastrem z kovových pásků. Materiál je výrazný především díky svému chladnému, technickému vzhledu a způsobu zpracování. Zajímavým efektem je také jeho průsvitnost. Stejný efekt využívají i skleněné podlahy objevující se v poslední době v řadě veřejných staveb, ale své zájemce si jistě najdou i mezi nekonvenčními investory rodinných domů.

Kolik podob má dřevo

Pro obytný prostor a ložnici zpravidla volíme buď dřevěnou podlahu, kobercovou krytinu nebo jejich kombinaci. Oba materiály jsou teplé, zútulňují a zabydlují prostor, působí příznivě na psychiku i na bosé nohy.
Dřevěné podlahy provázejí člověka již několik století. Starou dobrou prkennou podlahu využijeme spíše na chalupě nebo v rodinném domku rustikálního či přírodního charakteru. Smrková nebo borovicová prkna spojovaná na sraz a ošetřená nejčastěji bezbarvým lakem dnes však nahrazují lamely spojované na pero a drážku.

Vzhled podlahy z klasických parket se neomezuje pouze na dubové parkety kladené „na rybinu“. Jednotlivé vlysy lze klást za sebou, tzv. řemenově, nebo z nich skládat čtvercový geometrický vzor. Netradičně vypadá také klasická vazba na rybinu, ve které nahradíme každý jednotlivý vlys dvěma vlysy nad sebou. Pro parkety se lety osvědčilo tvrdé a odolné dubové dřevo, ale nově se na trhu objevují také parkety třešňové, javorové nebo jasanové. Obvyklou a trochu nudnou světlou hnědošedou barvu přírodního dubu se nebojme oživit mořením. Podlaha z parket čtvrté jakosti získá díky mořidlu v odstínu red-wood na atraktivnosti a současně nezatíží peněženku.

Inspirace historií

Pro rozlehlé reprezentativní prostory se přímo nabízejí parketové mozaikové čtverce, spojované vzájemně opět na pero a drážku, jejichž vzhled tvoří několik vlýsek poskládaných na mnoho způsobů do zajímavých vzorů. Výraznější typ představují tzv. zámecké parkety, které do interiéru – věrny svému jménu – vnesou zámeckou noblesu. Jsou to rovněž parketové čtverce, větších rozměrů a zpravidla i tloušťky, jejichž hlavním znakem a výsadou jsou překrásné středově symetrické vzory vznikající intarzií, někdy složenou i z několika druhů dřeva. Tato podlaha najde své uplatnění ve velkých halových místnostech a salonech honosných sídel stavěných v neo-stylu a hlásících se k odkazu klasické architektury předminulého století.

Obzvláště oblíbené v moderních interiérech jsou lamely (prvky širší nežli prkna) řazené řetězově za sebou, se vzájemně posunutým nepravidelným spárováním. Obzvláště krásné vyniká tato jednoduchá skladba prvků v materiálovém provedení z exotických dřev – brazilské třešně, ořechu, australského dubu nebo teaku. Posledně jmenovaný materiál slouží pro svou odolnost k výrobě zahradního nábytku a je vhodný například do vlhkých provozů. Pokud se tedy nechceme vzdát dřevěné podlahy ani v koupelně, teak bude správnou volbou. Exotické podlahy umocní dojem výrazných a působivých interiérů v etno-stylu, slušet však budou rovněž minimalistickým moderním interiérům, kde strohým solitérům vytvoří vhodné a dostatečně kontrastní pozadí.

Módní novinkou posledních let je bambusová podlaha, která kromě zajímavého vzhledu nepravidelného řemenového řazení lamel nabízí jako největší přednost vlastnosti základní suroviny – odolnost až houževnatost, vysokou pevnost a trvanlivost.

Lamino a korek s rozmyslem

Laminové podlahy jsou ve většině případů pouhou náhražkou podlahy dřevěné. Bohužel se s ohledem na poměr trvanlivost-cena jedná o velmi drahou náhražku. K jejím nevýhodám se kromě malé odolnosti proti vlhkosti (vyboulení podlahy, rozestoupené spáry) řadí i značná hlučnost a neopravitelnost, která výrazně snižuje životnost. Při poškození povrchu, který zpravidla tvoří velmi tenká fólie (někdy téměř tapeta) se vzorem pravého dřeva ho již nelze zbrousit jako podlahu dřevěnou, která nás zpravidla přežívá. Je zajímavé, že cena za běžný metr kvalitní laminové podlahy bez pokládky se blíží ceně dřevěné podlahy včetně pokládky, lepidla i lakování!

Stejně příjemné na pohled jako dřevěné podlahy jsou podlahy korkové, které však také nevykazují srovnatelné užitné vlastnosti s podlahou dřevěnou. Kamenem úrazu korkových podlah je malá odolnost proti obrusu a mechanickému opotřebení, spáry mezi prvky se časem díky roztažnosti materiálu rozestupují a zanášejí. Spáry lze eliminovat použitím korku v roli, mechanickou odolnost zvýšíme opakovaným kvalitním nátěrem. Tato podlaha bývá díky relativně nízké ceně suroviny a možnosti svépomocné pokládky oblíbená především v dětských pokojích a předsíních. Do koupelen a kuchyní, které jsou extrémně namáhanými prostory s výskytem vlhkosti, ji však doporučit nelze.

Na všech výše uvedených podlahách se bude dobře vyjímat kusový koberec, nejlépe z přírodních vláken. Vlněný koberec nám svým vzhledem, strukturou a přirozenou barevností bohatě vynahradí nepatrně náročnější údržbu, potěší nás také svou životností. Koberce z umělých vláken jsou cenově dostupnější, je však třeba pečlivě vybírat a na denním světle kriticky posoudit, zda povrch nemá příliš „umělý“ a nepřirozený lesk.
Netradiční a originální podlahou pro avantgardní domácnosti je obyčejný pohledový beton, respektive cementový potěr. V surové šedé barevnosti působí industriálním technickým až drsným dojmem, s příměsí barev se stane přirozeným akcentem interiéru, kterému vtiskne barevnou náladu a punc originality.

Ing. arch. Veronika Haroldová

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *