Podlahy a schody

Zátěžový koberec – skvělá volba do frekventovaných prostor

Ideální volbou jsou zátěžové koberce, které mají dlouhou životnost, vysokou odolnost a na rozdíl od klasických koberců vydrží delší dobu.

Zátěžový koberec a jeho využití

Jak už je zřejmé z názvu, zátěžové koberce disponují řadou vlastností, díky kterým mají vysokou životnost. Koberce se proto využívají do prostor, které jsou velice zatěžovány a namáhány a tím zde  dochází k většímu opotřebení. Zátěžové koberce se konkrétně pokládají do chodeb, předsíní, kanceláří, obchodů a dalších frekventovaných prostorů.

Výhody zátěžových koberců

  • vysoká odolnost
  • dlouhá životnost
  • praktičnost
  • vzhled
  • snadná udržovatelnost

Jak na výběr zátěžového koberce?

V dnešní době existuje na trhu řada zátěžových koberců různé kvality, proto byste ho měli vybírat dle jeho údajů, které se týkají kvality a struktury materiálu. Při výběru se zaměřte na materiál, gramáž, hustotu a výšku vlasu a v neposlední řadě také na podklad.

Materiál koberce

U zátěžových koberců hraje důležitou roli materiál, ze kterého je vyroben, jelikož ovlivňuje celkovou životnost koberce i způsob údržby. V dnešní době bývají k dispozici zátěžové koberce vyrobené z vláken přírodních, syntetických nebo jejich kombinací. Při výrobě se používají syntetická vlákna polyamidu, polyakrylu, polypropylenu či nylonu, dále tradiční přírodní vlna nebo hedvábí. Dalšími velice využívanými přírodními materiály jsou bavlna, kokosové vlákno a sisal.

Hustota a výška vlasu

Zátěžové koberce by se též měly vybírat na základě hustoty a výšky vlasu, protože na základě toho lze odvodit výdrž konkrétního koberce. Vyžádejte si před koupí informace týkající se hustoty a výšky vlasu. Čím je číslo hustoty vyšší, tím je koberec kvalitnější a odolnější.

Co se týče výšky vlasu, s tou je to přesně naopak. U té zase musí být vlas co nejkratší. Koberce s delším vlasem jsou totiž horší na údržbu a tím se jejich životnost zkracuje.

Gramáž

Gramáž koberce je také dobré vědět, jelikož nás informuje o tom, jaké množství materiálu bylo použito na 1 m2. Na základě toho lze odvodit, zdali je koberec kvalitní či nikoliv. Až si tedy půjdete vybrat koberec do vašeho interiéru, pamatujte, že čím je gramáž vyšší, tím je koberec kvalitnější.

Podklad

Neopomeňte také na dolní část koberce neboli podklad. Ten má také svůj podíl na životnosti koberce. Podle toho, z jakého materiálu bude poklad vyroben, bude docházet k pomalejšímu nebo rychlejšímu opotřebování. Nejčastěji se můžete setkat s podkladem, který je vyroben z gumy, latexu nebo filcu. Guma se u zátěžových koberců vyskytuje nejčastěji. Doporučujeme vybírat si zátěžové koberce, které jsou vybaveny podkladem typu „actionback“. Tento podklad totiž zajišťuje vyšší odolnost a delší životnost.

Než se rozhodnete ke koupi konkrétního zátěžového koberce, udělejte si představu, do jakých prostor a k jakému účelu bude koberec určen. Podstatné jsou samozřejmě také vaše nároky. Na trhu totiž můžete vybírat z více druhů zátěžových koberců, které jsou díky různým kvalitám určeny pro různé použití. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *