Pohovky a křesla

Potřebujete poradit s výběrem sedací soupravy? Čtěte!

Jak na správnou velikost

Nejdůležitější parametr, a to velikost, se samozřejmě odvozuje od velikosti obývacího pokoje. Je totiž velice důležité, aby kolem soupravy bylo dostatek místa a ona „nezaplácla“ pokoj tak, že bude vypadat jako skladiště. Místa kolem soupravy by mělo být dostatek na to, aby se kolem dalo pohodlně procházet. Důležité také je, pro kolik lidí má sloužit a jakému účelu. Pro menší byty a menší rodiny se doporučují dvousedáky – pohovky o rozměru dvou sedaček. Pokud máte místa dost, vybrat si můžete mezi pětisedáky, skládacími soupravami, kdy můžete jednotlivé kusy přestavovat dle potřeby nebo rohovými sedačkami. Dobrou volbou je také koupě taburetů – dají se použít jako provizorní sedačky pro návštěvy a také jako opěrka pro unavené nohy.

pohovka

Sedačky se prodávají většinou s podsedáky dvojí výšky. Buď nízkými, sahajícími pod úroveň kolen, nebo vysokými s výškou nad kolena. Sedací soupravy prvního druhu se hodí spíše domů – je pohodlná na sezení, ale obtížně se z ní vstává. Naopak vysoké sedačky využijete v práci, či je užijí starší lidé, kteří potřebují, aby se ze sedačky dalo dobře vstát a tvořila pro ně oporu.

Pohodlí je důležité

S tím souvisí i další kritérium výběru – měkkost čalounění. Do měkké pohovky se sice zaboříte jako do peřin, ale po delším sezení vás mohou začít bolet záda a zejména pokud máte problémy se zády, nejsou měkké sedačky to pravé ořechové. Naopak ergonomicky tvarované sedačky se středně tvrdým čalouněním vám mohu pomoci dopřát maximální pohodlí, které není na úkor zdravotního stavu.

pohovka

Ergonomického tvaru sedačky dosáhnou pomocí systému dvojitého odpružení. Tedy kombinací vlnovcové pružiny či předepjaté lamely a pružinové matrace (případně polyuretanovou vrstvenou pěnou). Tak mohou vytvářet napětí a tedy i pružnost a sedák se pod vámi nezhroutí, ale zůstane rovně či se lehce vyklene. Do sedaček kvalitních pohovek také bývá umístěný systém komorových polštářů, zabraňující slehnutí výplně.

Jaký materiál zvolit?

Důležitým faktorem výběrů je samozřejmě materiál. Konstrukce sedačky může být dvojího typu. Dřevěná či ocelová. Ocelové konstrukce bývají daleko dražší, ale také lehčí, pohodlnější a trvanlivější. Dřevotřískovou konstrukci si má smysl pořizovat asi jedině v případě, že kupujete sedačku jen na pár sezon a nepočítáte s dlouhodobějším používáním. Potahů pak existuje mnoho tipů. Tradiční je kůže. Lehce se čistí a vydrží déle, ale také neprodyšná a „nedýchá“ zejména v letních matracích je sezení na ní extrémně nepříjemné. Alternativou je látka – žakár, žinylka nebo mikroplyš. Látkové potahy jsou propustné a daleko pohodlnější. Ale na druhou stranu se musí dbát na správnou impregnaci, protože se snadno špiní a špína pak nejde smýt. Technologie ovšem kráčí kupředu a i zde se objevují nové postupy – protišpinivá údržba, kdy kapalina po látce prostě sklouzne a vůbec na ní neulpí. Dalším řešením jsou také mikrovlákna, tzv. Alcantara, ale ty jsou jednak neprodyšné a jednak se dobře špiní. Ale jsou v poslední době hodně oblíbenou luxusní variantou.

Šedá nebo červená, aneb jakou barvu

Barevnost, poslední parametr výběru. Dnes jsou v módě hlavně světlé barvy a pak výrazně tmavé. Kombinovat můžete ale i barvu polštářů či použít nějaké vzory, fantazii se meze nekladou.

pohovka

Sedací souprava by neměla sloužit na spaní. Jen v krizových případech na přespání pro kamaráda, ale rozhodně by neměla být náhradou postele. Pokud ale počítáte s návštěvami, rozhodně se vyplatí vybrat rozložitelnou pohovku, ze které snadno vyrobíte pohodlné místo na spaní.

 

Zdroj fotografií: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *