Pohovky a křesla

Ratan se vrací

Ratan bývá často zaměňován za proutí. Proutěný nábytek je cenově dostupnější, ale neposkytuje takovou trvanlivost, jako ratan. Toto exotické dřevo se nejčastěji používá lakované či mořené, již méně často se bělí, dá se však sehnat i barvené. V současné době je nejoblíbenější medová barva, která ve světlejším provedení mírně tmavne a později získává lehkou patinu.

Zajímavý je černý ratan, jinak také zvaný krokodýlí hnízdo. Jeho předností je hlavně pevnost a odolnost, je trochu méně pružný a o něco těžší než obyčejný ratan. Jeho přirozená barva je tmavá, šedá až černá.

Bylo by mylné domnívat se, že se ratan hodí pouze pro zahradní nábytek. Například ratanová jídelní souprava dokáže celkově změnit dojem malé panelákové kuchyňky. Postel, komoda a noční stolek vytvoří útulné zařízení ložnice, stejně tak malé křesílko či rohová police do zařízení bytu nenásilně zapadnou.

Jak se takový nábytek ošetřuje? Stačí jej otřít vlhkým hadrem, vyluxovat nebo vysprchovat a nechat přirozeně oschnout. Na hodně znečištěný nábytek můžeme použít vodu s trochou čpavku, který má odmašťovací účinky.

Foto: HITRA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *