Postele a matrace

Ložní povlečení existuje v mnoha variantách. Jak vybrat to správné?

Rozhodující je materiál

Materiál povlečení rozhoduje o tom, zda se ráno budete cítit dobře. Kvalitní povlečení by mělo být hlavně příjemné na dotek, dostatečně prodyšné i savé. V zimě nás musí umět ohřát, v létě naopak ochladit. Češi právě i z těchto důvodů nejčastěji volí bavlněné povlečení. V povlečení z bavlny se budete cítit komfortně a pohodlně. Bavlna je materiál naprosto nejpřirozenější lidské pokožce, je měkká a prodyšná. Navíc nejlépe ze všech materiálů snáší časté praní a sušení. Po dlouhou dobu si dokáže zachovat svoji původní barvu i tvar. Jedinou nevýhodou je nutnost žehlení. Bavlněné povlečení se totiž vyznačuje vyšší mačkavostí.

Pokud naopak nechcete trávit čas u žehlicího prkna, doporučením pro vás je jednoznačně krepové povlečení. I krep se vyrábí ze stoprocentní bavlny, takže jeho vlastnosti jsou stejné, ale díky zvrásněnému povrchu se žehlit vůbec nemusí.

Kdo si potrpí na luxus, může zvolit povlečení saténové. Je radost se tohoto lesklého, jemného materiálu dotýkat. Na peřinách a v celém interiéru navíc působí luxusním dojmem. Ovšem na oplátku vyžaduje kvalitní prací prostředky a opatrnost při praní i sušení. Doporučuje se prát naruby a pouze při nízkých teplotách.

Doslova králem mezi materiály je pak damašek. Jedná se o exkluzivní materiál s nádherným hedvábným leskem a dlouhou životností. K jeho výrobě se používá bavlna nejvyšší možné kvality. To se odráží i na ceně.

A pokud patříte mezi zimomřivce a před luxusem dáváte přednost teplu a pohodlí, zkuste flanel. V nadcházejících zimních měsících to bude pro vás ta nejlepší volba.

I povlečení má své módní trendy

Jakmile zvolíte vhodný materiál, můžete se nechat inspirovat mnoha různými motivy a barvami. V létě bylo v kurzu ložní prádlo s velkými květinovými motivy, na zimu se opět vrací elegantní černobílé dezény nebo decentní a jemné romantické vzory. Nezapomeňte vždy povlečení sladit s vhodným prostěradlem.

Dejte si pozor, kde nakupujete

Dbejte na to, v které zemi a v jakých podmínkách je povlečení vyrobeno. Dle našich zkušeností se vyplatí zvolit kvalitní české povlečení tradičních výrobců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *