Postele a matrace

Spát sladce nemusí být jen přáním

Její každodenní užívání vede nejen k opotřebování materiálu, ale také k jeho zanesení nečistotami. Během osmihodinového spánku může naše tělo vyloučit až půl litru potu a více. Ten se do matrace dostává i společně se zbytky kůže a vlasů. Aby v matraci vlivem těchto faktorů nevznikalo vhodné místo pro život roztočů a plísní, je důležité, aby byla vyrobena z dobře prodyšného materiálu.

Dalším kritériem při výběru matrace je výška, hmotnost a zdravotní stav daného uživatele. Optimální matrace pro dospělého jedince by měla být alespoň 90 cm široká, její délka by měla odpovídat výšce vašeho těla plus dalších 25 cm, a položená 45 až 50 cm nad zemí kvůli pohodlnému vstávání.

V současné době trh nabízí šest typů matrací. Matrace z tak zvané líné pěny, vyrobené z materiálu, který mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě uživatele, dále matrace z tak zvané studené pěny –materiálu skvěle prodyšného a lépe odvádějícího teplo, matrace z PUR pěny (molitan), matrace latexové vynikající svou takzvanou bodovou elasticitou (k deformaci materiálu dochází pouze na místech, na které je vyvíjena síla, čímž se matrace skvěle přizpůsobuje ležícímu tělu).

Sendvičové matrace jsou oblíbené pro svoji výraznou pevnost a nakonec pružinové a taštičkové matrace, jejichž předností je možnost zónování pro každou část těla zvlášť díky taštičkám s odlišnou tvrdostí pružin.

FOTO DREAMSTIME, GUMOTEX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *