Postele a matrace

Zdravé sladké sny

U dětí v kojeneckém nebo batolecím věku volíme samozřejmě postýlku zabezpečenou zvýšenými čely a bočnicemi proti nechtěnému pádu dítěte ve spánku. Většina takových modelů je dost prostorná i pro další užívání během předškolního věku dítěte – stačí demontovat právě zvýšené postranní bočnice. Už do postýlek pro nejmenší děti pečlivě vybíráme vhodnou matraci, která by měla být spíše tvrdá a splňovat základní hygienické nároky – mít odnímatelný potah, který se dá bez problémů opakovaně prát v pračce a být prodyšná.

Pro školáky i teenagery pak vybíráme postele z běžné nabídky pro dospělé. Podle náročnosti můžeme lůžko vybavit například polohovatelným rámem a nikdy nešetříme při výběru matrace – její kvalita totiž ovlivňuje kvalitu spánku a eliminuje případné zdravotní obtíže. Díky kvalitní matraci se svaly při odpočinku mohou uvolnit a tělo si skutečně odpočine a regeneruje. Vhodnou matraci je nejlépe vybrat ve specializovaném studiu a po poradě s odborníky přímo na míru konkrétnímu spáči a jeho tělesným parametrům. Přes toto všechno však většina rodičů používá i elektronické chůvičky.

Naopak parametry vhodného lůžka volíme podle dané situace a dispozic pokoje. Není-li prostoru příliš nazbyt, volíme kombinované varianty, které nabízí výrobci nábytku a které místo šetří. Pro společné užívání jednoho pokoje sourozenci jsou vhodné dobře známé palandy, které jsou navíc mezi menšími dětmi značně populární. Souboj většinou bývá o obsazení horní pozice. Pro jedináčka ve stísněnějším prostoru je vhodná kombinace vyvýšené postele s pracovním prostorem pod ní. V každém případě pak šetří místo úložný prostor v samotném lůžku – je to vhodné místo pro rychlý úklid lůžkovin.

Foto: Ikea

Přečtěte si další zajímavé články na téma postele a matrace

Prohlédněte si související katalogy

Prohlédněte si fotografie postelí a matrací ve fotogalerii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *