PR články

Ceny nemovitostí rostou. Měli bychom nakupovat, než bude pozdě?

Podle odhadů budou ceny růst i v následujících měsících, a to jak u bytů, tak rodinných domů. Pokud tedy o koupi nemovitosti uvažujete, ať už jako investici nebo pro vaši potřebu, jedná se o ideální chvíli.

Nemovitosti jsou sice drahé, ale dostupnější než dřív

Paradoxem je, že ačkoliv jsou nemovitosti dražší, poměrově k průměrným platům vlastně zlevňují. To ukazuje tzv. index dostupnosti bydlení. Zatímco v krizových letech kolem roku 2009 při prakticky stejných cenách jako dnes vynaložila průměrná domácnost na byt 6násobek svých ročních příjmů, letos je to pouze přibližně 5,5násobek.


Dobrou investicí jsou například nové byty v rámci projektu Nad Přehradou.

Co se týče nebytových prostor, tedy kancelářských a komerčních objektů, tam je situace ještě příznivější, protože poptávka neroste takovým tempem. Prodej komerčních prostor v Praze za těmi bytovými pokulhává. To však nahrává zájemcům o tyto objekty, protože nízká poptávka snižuje cenu i nájemné.


Volné komerční prostory ke koupi jsou v rámci projektu Harfa Park od developera FINEP.

Developeři nestíhají stavět

V souvislosti s vysokou poptávkou po bytech roste i počet developerských projektů. Největší zájem je samozřejmě o prodej bytů v Praze. Např. česká firma Finep má aktuálně 3 rozpracované projekty po celé Praze a zároveň desítky bytů už hotových.

Doby, kdy majitelé nemovitostí sledovali vývoj realitního trhu s obavami, jsou ty tam. Počet nabídek klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 30 %. I přestože se staví a plánuje mnoho novostaveb, dá se předpokládat, že počet volných nemovitostí bude nadále klesat, protože poptávka nabídku aktuálně převyšuje.


Projekt Britská čtvrť od developera FINEP.


VI. etapa výstavby projektu Harfa Park v Praze.


Projekt Malý Háj v Praze Štěrboholech.

Zájem však není pouze o byty. Prodej domů v Praze je také na vzestupu. Ceny tam však nerostou tak rychle a jsou stále o 18 % níž než v krizových letech kolem roku 2009.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *