Pracovna

Dopřejte svým zaměstnancům příjemné kanceláře. Věřte, že se vám za to odmění

Vytvořit příjemné pracovní prostředí přitom nemusí být nic těžkého. Mnohdy stačí málo. Květiny, dostatečný přísun čerstvého vzduchu a inspirativní odpočinkové zóny.

Homeoffice, nebo kancelář?

Některým zaměstnancům vyhovuje práce z domova, tzv. homeoffice. Její výhody jsou nasnadě: nikam ráno nemusíte cestovat a večer co večer se vracet.

Ušetříte na dopravném, což nemusí být nezanedbatelná částka. Nevýhodou je pak sociální izolace. Nemáte si s kým popovídat, s kým se poradit. Jste zkrátka na všechno sami. Už jen z tohoto důvodu práce z domova není pro každého.

Když homeoffice, tak pravidla a disciplína

Práce z domova vyžaduje dodržování pravidel a notnou dávku disciplíny. Musíte se umět k práci přinutit. V tomto smyslu pomáhají pevně stanovené pracovní hodiny. Začínejte a končete v předem určenou dobu. Klidně stejné hodiny, které byste museli odpracovat na pracovišti.

Pokud vám zaměstnavatel práci z domova nabídnul, zkuste si to nejdříve vyzkoušet. Týden a uvidíte, jak vám půjde práce od ruky. Třeba se rádi vrátíte do kolektivu. Zajímavé může být řešení, pokud část týdne trávíte doma a část týdne v zaměstnání.

Open space, nebo vlastní kancelář?

V 90. letech byly trendem uzavřené kanceláře, které následně předaly žezlo tzv. open space kancelářím. V nich všichni trávili čas pohromadě, většinou odděleni jednotlivými příčkami či nízkými přepážkami.

Tento styl bohužel ne každému vyhovuje. Každý telefonát je zde veřejnou záležitostí (pokud nejsou prostory správně vyřešeny). A jsou i hovory, které bychom si rádi vyřídili v soukromí. Nemusí to být jen telefonáty vyloženě soukromého rázu.

Dalším neblahým trendem bývají neotevíratelná okna a klimatizace coby jediný zdroj čerstvého vzduchu. V takovém prostředí ne každý dokáže pracovat. Umíte si představit horké letní dny bez otevřeného okna? Sebelepší klimatizace čerstvý vzduch nenahradí.

Majitelé firem si od otevřených prostor slibovali lepší dohled nad svými zaměstnanci a s tím související vyšší produktivitu práce. Mnohdy ale docházelo spíše k pravému opaku. 

Vyhrávají flexibilní kancelářské prostory

Otázkou tedy je, jak by mělo vypadat ideální pracovní prostředí?

Například podle Berta Hesellinka, výkonného ředitele společnosti CBRE a zároveň pořadatele soutěže Zasedačka roku se tento ideál pohybuje na hranici klasické uzavřené a open space kanceláře. Zkrátka flexibilní prostory, které nikoho neomezují.

Společné prostory v CBRE. Zdroj:CBRE

Zaměstnanec podle něj nepotřebuje žádné fixní místo. Dokonce se prý obejde bez svého stolu s počítačem. Jde jen o to vzít z obou trendů to nejlepší a aplikovat to v praxi. Základem jsou jednotlivé zóny. Každý zaměstnanec tak má možnost samostatně se rozhodnout, kde stráví svůj pracovní den. Zda ve společném prostoru s kolegy či v mimo něj.

Spokojený zaměstnanec je nejvýkonnější

Tyto požadavky by dobrý zaměstnavatel měl vyslyšet. Prostředí, ve kterém pracují jejich zaměstnanci, by rozhodně mělo být v hledáčku jeho zájmu.

Důvod je nasnadě: jedině spokojený zaměstnanec může podávat špičkové výsledky, a o ty zaměstnavateli zřejmě jde především. Problémem ovšem je zaměstnanecká rozmanitost. Každý zaměstnanec je jiný a každému vyhovuje něco jiného.

Každý má zkrátka jiné požadavky na pracovní prostředí. Někdo má rád proud čerstvého vzduchu z otevřeného okna, jiný dává přednost klimatizaci. Někdo je jako ryba ve vodě v otevřených prostorech, jiný by dal přednost soukromí kanceláře. Vyhovět každému tedy není možné. Proto je na místě přijít s kompromisy.

Zútulněte si svůj prostor

Pracovní prostředí by mělo být útulné, stejně jako bydlení. Vždyť v zaměstnání trávíme minimálně 8 hodin denně, což je třetina dne.

Výhrou v loterii by samozřejmě bylo, kdyby každému zaměstnanci bylo dopřáno luxusu v podobě vlastní kanceláře, a tu by si mohl zařídit po svém. To si však může dovolit opravdu hrstka firem.

Velký open space je možné zútulnit. Je pravda, že každý má k dispozici své vyhrazené místo, ale toto místo je zase jen jeho královstvím. Dovolte proto, ať si ho zaměstnanci ozdobí tak, jak uznají za vhodné.

K počítači si mohou nalepit fotografie svých dětí nebo domácích mazlíčků, na psací stolek si postavit svůj oblíbený suvenýr z dovolené. Zkrátka cokoliv, co tento miniaturní prostor zlidští. Výsledkem by zkrátka mělo být příjemné a útulné pracovní prostředí.

Nezapomeňte na květiny

Květiny mají obrovskou moc. Nejenomže okysličují místnost, ony jí ale náležitě zvlhčují, což je obzvláště v klimatizovaných prostorách důležité.

Ale nejenom to. Správně zvolené rostliny absorbují škodlivé látky, tlumí hluk, a dokonce jsou schopny zmírnit podráždění očí. Nehledě na to, že dobře vypadají a celkově se na ně dobře dívá. Vhodné jsou palmy, dracény, fíkusy, břečťan, lopatkovec nebo různé kapradiny. A počítají se samozřejmě i květiny do vázy.

 

Zeleň naprosto všude. AFI Vokovice, zdroj:cbreproperties

Zvolte kreativní nábytek

Zapomeňte na klasický kancelářský nábytek. Je nudný a neinspirativní. Vy naopak tu patřičnou inspiraci najdete například u vítězů soutěže zasedačka roku.

Důležité relaxační zóny

V práci se nesmí jen pracovat. Jinak by se vaši zaměstnanci udřeli, a to jistě nechcete.

Předpokladem maximálních výkonů je i odpočinek. Japonské firmy svým zaměstnancům dokonce nabízejí dát si po obědě šlofíka. Ona ale i krátká relaxace dokáže hotové divy. Jak by taková relaxační zóna měla vypadat?

Měl by to být prostor, ve kterém vašim zaměstnancům bude příjemně. Samotné místo by mělo být světlé a celkově příjemné. A v něm by se měly nacházet různé vychytávky, které relaxaci usnadní.

Zvažte houpací sítě, kulečník pro pány, stolečky, barové židličky. Proberte přímo se svými zaměstnanci, co by ve své odpočinkové zóně chtěli mít, a snažte se jim vyjít vstříc – pokud samozřejmě nejste firmou s tisícovkou zaměstnanců.

Dostatečné větrací otvory a okna

Nedávná studie ukázala, že více než čtvrtina zaměstnanců nemá možnost na svém pracovišti větrat. Dostatek čerstvého vzduchu je přitom jedním z nejdůležitějších faktorů, který se podepisuje na kvalitě odvedené práce. Stejně tak je trápí nedostatek přirozeného denního světla.

Dostatek přirozeného světla v kancelářích je důležitý. PRAGA Office&Garden, zdroj:cbreproperties

Podle psychologů přitom pracovní výkon ovlivňuje i výhled a výška stropů. Nové kancelářské projekty na tyto problémy už předem myslí, respektive myslely v době výstavby.

Kde hledat flexibilní kanceláře?

Ukázkovými příklady, jak by taková kancelář snů měla vypadat, jsou například flexibilní kancelářské prostory PRAGA Office&Garden v pražské Pernerově ulici, kancelářský a rezidenční projekt Dynamica v Radlické ulici nebo AFI Vokovice na Evropské.

Kancelářské prostory PRAGA Office&Garden, zdroj:cbreproperties

A mnoho dalších. Pokud v současné době řešíte pronájem kanceláře, rozhodně doporučujeme zvážit některou z nich.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *