Pracovna

Tipy a triky pro zařízení kanceláře 2

Pokusíme se to zmiňované „překladiště“ se všemi náležitostmi trochu detailněji specifikovat.

Pro kanceláře a jejich vybavení nemáme striktní vymezení dané normou. Je to dáno tím, že kancelář může být jeden stůl a běžná kancelářská židle nebo sofistikované pracoviště s plochou stolu do L nebo U s kontejnerem a s přísedy, s jednacím koutem, skříněmi a skříňkami, policemi aj. Záleží na potřebách a možnostech toho, kdo kancelář používá. Záleží na typu práce, na jeho postavení v hierarchii kolektivu. Záleží prostě na mnoha okolnostech. Obecně lze říct, že např. místo pro: psací stroj je 1,7 m2, referenta 2,3 m2, referenta se stykem s veřejností 2,5 m2, sekretářku 6 – 9 m2, konferenční místnost na osobu 2,5 m2, vedoucího oddělení 15 – 25 m2, jiná kritéria budou u projekční kanceláře, kanceláře referentů na úřadě, velkoplošných kanceláří makléřů a bank aj.

Světlá výška pro byty a obytné místnosti (v případě Home office) platí paušálně:

Buňkové kanceláře 8 – 10 m2, halové kanceláře 12 – 15 m2. U velkoplošných kanceláří průchod 1,25m atd. Platí pochopitelně kritéria pro obytné a občanské budovy stran osvětlení, oslunění, větrání případně klimatizace, tepelné pohody, sociálního zázemí pro pracovníky kanceláří, případně pro možné klienty a návštěvníky. Dtto platí pro skladové zázemí, úklid a vše, co s provozem kanceláří souvisí.

Pokusme se podívat na kanceláře z více pohledů. 

Dispozice kanceláře a její umístění.

Velmi populární způsob obživy je zmíněný Home office. Pro určitý typ práce tento způsob řešení není od věci. Nicméně všeho s mírou. Pokud nebude důsledně oddělovat práci a život v domácnosti, může být Home office pastí. Obědvání u počítače, kdy zjistíte, že máte na sobě ještě pyžamo, vaše neustálá přítomnost doma, spojení práce a chodu domácnosti, mohou být problémem vaším i vašich blízkých. Kancelář může být záležitostí malého koutku v rohu některé z místností bytu. Viděl jsem malinkou kancelář, dovedně skrytou za skříněmi v předsíni. Na domácí agendu a příležitostné práce lze při troše vynalézavosti najít v bytě či domě místečko. Pokud je kancelář předmětem vaší stabilní obživy, je dobré mít samostatnou místnost, kde se vzájemně nebudou rušit jednotliví členové rodiny. Vaše telefonáty nejsou pro vaše dítě zajímavé. Recipročně přiznejme, že když hasíme „pracovní požáry“, tak úchylné, infantilní americké sitkomy se svým potleskem a pokřikem nejsou tím správným lékem na náš zvýšený tlak. Kanceláře mohou být věcí jedné místnosti v nějakém větším celku, popř. více místností, patra či celé budovy. Umístění a dispozice jsou velmi rozličné a často je dobré tento rébus zadat odborníkům z řad kancelářských studií, architektů či projektantů. Většina slušných firem, které vám dodají vytoužený mobiliář kanceláře, disponuje kontakty na modelové řešení včetně 3D fotorealistických vizualizací. Je třeba myslet na spoustu detailů, souvislostí a finálního designu. Při dobře odvedené práci to nejsou vyhozené peníze.

Stavební úpravy.

Okna a dveře jsou neoddiskutovatelné atributy této místnosti. Jejich řešení se může měnit podle typu dispozice, funkčnosti, potřeby osvětlení a prosvětlení, větrání aj. Potřeba je i zamyslet se nad rozvodem elektro, vypínači (vč. regulátorů osvětlení) a dostatkem zásuvek, stropním a nástěnným osvětlením, přívodem a odpadem vody pro případnou kuchyňku aj. Totéž platí o zasíťování stran PC, serveru, tiskáren a ploterů a připojení různých periférií dle potřeby.

 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net  

Použité fotografie: MT Nábytek, Ing. arch. Petr Brandejský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *