Pracovna

Tipy a triky pro zařízení kanceláře 3

Židle, pracovní židle, přísedy, křesílka, křesla, taburety jsou sedacím nábytkem, se kterým se můžete potkat v kancelářích. Důraz bych kladl na kancelářskou pracovní židli pro celodenní práci. Značně tristně vypadá úřednice v kanceláři, která sedí na laciné, pojízdné židli, u které visí „umírající“ opěradlo pod divným úhlem. Dotyčná svým umným balancováním dovažuje vůli pístu, který ji svým chováním hrozí brzkým propadem. O nějaké ergonomii nemluvě. Laciné židle nejsou na dlouhodobou práci!!! Existují židle (pro provozy jako jsou požárníci, policie, dispečinky sanitek, dispečerská pracoviště obecně a provozy s nepřetržitou pracovní dobou), které mají velmi propracované systémy odpružení, nastavení tuhosti, bederní opěrku – vzduchový polštář, stavitelný podhlavník, opěradlo s přítlakem, stavitelné a odklopné područky, speciální podvozky i písty, nosnost až 150 kg. Tyto židle jsou sice poměrně drahé, ale je otázkou, jestli je rentabilní židle za 20 tisíc, či židle za 3 tisíce 15x reklamovaná a obměňovaná co půl roku. Obdobná kritéria je třeba uplatnit i pro běžné kancelářské židle. Není třeba zhuntovat váš rozpočet, ale židle je opravdu základ.

Drobnost jako celodenní práce s myší u PC bez stavitelných područek vám může přinést problémy s ramenem nebo zápěstím. Pak se divte a hledejte viníka. Takže trochu toho, co máme na výběr: židle mohou být nízké, vysoké (pro příležitostné jednání u vysokého stolu či pultu), s područkami stavitelnými nebo fixními, bez područek. Opěradlo může být stavitelné s tuhostí přítlaku, synchronizované nebo nesynchronizované s předozadním posuvem sedáku. Sedák je pochopitelně výškově stavitelný. Stavitelná podpěra hlavy. Některé funkce lze zaaretovat v různé poloze. Dále může být stavitelná bederní opěrka. Kolečka podvozku na pětiramenném kříži jsou podle typu podlahy měkká nebo tvrdá aj. Sedák a opěradlo mohou být potažené kůží, umělou kůží či látkovým potahem s dlouhou životností. Barevná škála je nepřeberná. Vnitřní skladba je velmi rozličná, podle tylu židle, místa určení a pochopitelně ceny. Může být použita polyuretanová pěna s různou tvrdostí, doplněna dalšími materiály pro tuhost a vedení ergonomického tvaru. S úspěchem se užívá tvarová -(tzv. líná pěna. Většina kvalitních dodavatelů má v uceleném sortimentu židle přísedové, barové aj., které designově doplňují komplexní nabídku.

 

Stůl je hlavní součástí kancelářského vybavení. Různá velikost a provedení, případně modulová skladebnost jsou základem. Můžeme rozlišovat podle určení, na běžné sestavy pro operativní část kolektivu, vedení popř. top management. Většinou se mění design, provedení, ale běžně bývá sestava stolu a židle doplněna dalším stolem, případně rozšířeným přísedem, kontejnerem (volným – přístavným nebo vestavným – součást stolu), stolovou policí, různými doplňky pro pohodlnou práci (závěsy pro PC, výsuvem klávesnice, prvky pro zkoncentrování kabeláže, průchozí podnoží stolu, průchodkou, stolními pořadači, předěly pracovišť o více stolech). To vše bývá podle potřeby doplněno skříňkami, skříněmi vč. šatních, pořadači, kartotékami, věšáky, paravány, případně kuchyňkou.        

Dvířkovina může být plná nebo prosklená v rozličném provedení. Sestavy lze dokompletovat pomocí bočnic, soklů a horních desek a kováním, které doplní a spojí sestavy v jeden sourodý a estetický celek. Další součástí kancelářských prostor může být vstupní filtr – recepce s pultem, popř. sezením na přímé jednání nebo vyčkání před jednáním. Ke kancelářím managerů patří také nízké sezení (součást kanceláře nebo zvlášť) na jednání vybavené konferenčním nízkým stolem, sedací soupravou a křesly v různých sestavách a provedení.

Pochopitelně jinak bude vypadat zasedací místnost pro porady pracovního týmu, jinak jednací místnost pro klienty, jinak manažerský popř. ředitelský jednací kout. 

V rámci komplexní harmonie kanceláří je dobré uvažovat i nad aspekty učení feng shuej. Je třeba rozmístění mobiliáře věnovat dostatečnou pozornost. Pokud je možné s mobiliářem pohybovat dle těchto principů, docílíme určitě čistého, vkusného, harmonického a hlavně zdravého řešení. Sezení by mělo být u stěny, dveře co nejdále, ne za hlavou, volný prostor kolem, nesedět v ose okno – okno, okno – dveře, dveře – dveře, ne suché květiny. Mobiliář by měl svým rozestavením respektovat volnost plynoucí energie. Doporučují se živé rostliny s oblými listy. To vše dohromady s audiovizuální technikou, vhodně doplněno užitou grafikou, zelení, výmalbou, osvětlením, žaluziemi, závěsy aj., může působit jako podpůrný prvek kvalitní firemní politiky a vkusu firmy obecně. 

 

„Mozek je obdivuhodný orgán: začíná pracovat, jakmile ráno vstaneme, a nepřestane, dokud nepřijdeme do práce.“ Robert Frost

Materiálové a barevné pojetí kanceláří.

Doufejme, že vaše – naše řešení (to i barevné), bude natolik zajímavé, že se budete na pracoviště těšit a obava Roberta Frosta se ukáže jako lichá. Textilie, stěny a veškerý kancelářský nábytek svojí strukturou a barevností dávají místnosti hloubku, výšku, perspektivu, statiku či dynamiku řešení, vyvolávají v nás harmonii, teplo, ale někdy bohužel i podráždění, neklid, pocit chladu, únavy aj. Stejnou měrou se na kvalitě řešení podílí i podlaha. Je na nás a našem citu, jakou cestu zvolíme. Pokusíme se podívat na jednotlivé barvy nejenom v kontextu kanceláří, ale i jejich působení na naše vnímání, náladu, pocity obecně. Platí již zmíněné na počátku, že vhodné jsou max. tři barvy, z nichž jedna je nosná, akcentující, ostatní ji doplňují. Co se týká dispozice – tmavý strop snižuje opticky světlou výšku a naopak. Protáhlou místnost opticky zkrátíme ztmavením protilehlé krátké stěny. Sloupy nebo výstupky – tmavé před světlou stěnou vystupují a jsou zdůrazněné. Naopak světlé prvky před tmavší stěnou působí lehce a opticky snižují její „předimenzovanost“. 

BARVY TEPLÉ – jsou barvy, jež obsahují žlutou. Tj. červená, oranžovočervená, oranžová, žlutooranžová, žlutá, žlutozelená a zelená. Působí aktivně, případně až dráždivě, „prohřívají“. Teplé světlé barvy shora duchovně podněcují, ze strany oteplují a přibližují, zespodu odlehčují a zvedají. Teplé tmavé barvy shora uzavírají, jsou důstojné, ze strany obklopují, zespodu působí bezpečně.

BARVY STUDENÉ – jsou barvy obsahující modrou. Tj. modrozelená, modrá, fialovomodrá, fialová, červenofialová. Působí pasívně, zklidňují, „chladí“. Studené světlé barvy shora zesvětlují, uvolňují, ze stran odvádějí stranou, zespodu působí hladce. Studené tmavé barvy shora působí hrozivě, ze strany smutně, depresívně, zespodu těžce, stahují dolů.

BARVY „NEUTRÁLNÍ“ – béžová, šedohnědá, šedá, smetanové barvy, bílá a černá jsou jakýmsi podkladem pro ostatní barvy. Jsou univerzální, lehké a pohodlné.

BÍLÁ BARVA – protipól černé, barva je synonymem čistoty a pořádku, odděluje ostatní barvy, hraje většinou hlavní roli v interiéru, zesvětluje, podtrhuje, oživuje a člení.

ČERNÁ BARVA – protipól bílé, patří mezi barvy, se kterými je třeba nakládat opatrně, nicméně je to barva mystická, elegantní, luxusní, noblesní, skrývá se v ní autorita. Může být barvou vzdoru, v naší kultuře je to ale i barva smutku. V kanceláři by měla být černá pouze akcentem nebo doplňkovou barvou k barvě převládající. Dobře se snáší s modrou a fialovou, ale je dobré ji používat k živějším barvám.

ČERVENÁ BARVA – v kanceláři je opět barva na zamyšlení. V sytých odstínech vás nenechá odpočinout, je agresívní. Akcentuje ostatní použité barvy. Nakládejte s ní jako se šafránem.

MODRÁ BARVA – symbolizuje vyváženost, klid, mír, něhu, důvěru. Je pravým protipólem červené. Představuje tradici, stálost, spolehlivost a komunikaci. Tmavé odstíny mají tajemnou asociaci, jsou průvodcem spánku a snění. Modré tóny je vhodné užívat ve větších místnostech.

ŽLUTÁ BARVA – je barva jasná, optimistická, dynamická, otevřená a teplá. Je barvou, která napětí tlumí.

ORANŽOVÁ BARVA – je barvou radosti, sebedůvěry, oslabuje letargii, pesimismus, nechuť, ale i citové výbuchy, má v sobě zjemnělou smyslnost.

FIALOVÁ BARVA –je barvou luxusu, je emotivní a exotická. Fialová je pro silné osobnosti.

ZELENÁ BARVA – je barva konejšivá, svěží, uklidňující, barva jistoty, naděje a bezpečí. V interiéru je synonymem bezpečného útočiště, jednoduchosti, klidu a vážnosti.

 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie,Neufert – Navrhování staveb, citaty.net, Univerzum – Barvy pro váš domov – Suzy Chiazzari

Použité fotografie a obrázky: MT Nábytek, Ing. arch. Petr Brandejský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *