Pracovna

Tipy a triky pro zařízení kanceláře 4

Platí již zmíněné na počátku, že vhodné jsou max. tři barvy, z nichž jedna je nosná, akcentující, ostatní ji doplňují. Co se týká dispozice – tmavý strop snižuje opticky světlou výšku a naopak. Protáhlou místnost opticky zkrátíme ztmavením protilehlé krátké stěny. Sloupy nebo výstupky – tmavé před světlou stěnou vystupují a jsou zdůrazněné. Naopak světlé prvky před tmavší stěnou působí lehce a opticky snižují její „předimenzovanost“. 

 

BARVY TEPLÉ – jsou barvy, jež obsahují žlutou. Tj. červená, oranžovočervená, oranžová, žlutooranžová, žlutá, žlutozelená a zelená. Působí aktivně, případně až dráždivě, „prohřívají“. Teplé světlé barvy shora duchovně podněcují, ze strany oteplují a přibližují, zespodu odlehčují a zvedají. Teplé tmavé barvy shora uzavírají, jsou důstojné, ze strany obklopují, zespodu působí bezpečně.

BARVY STUDENÉ – jsou barvy obsahující modrou. Tj. modrozelená, modrá, fialovomodrá, fialová, červenofialová. Působí pasívně, zklidňují, „chladí“. Studené světlé barvy shora zesvětlují, uvolňují, ze stran odvádějí stranou, zespodu působí hladce. Studené tmavé barvy shora působí hrozivě, ze strany smutně, depresívně, zespodu těžce, stahují dolů.

BARVY „NEUTRÁLNÍ“ – béžová, šedohnědá, šedá, smetanové barvy, bílá a černá jsou jakýmsi podkladem pro ostatní barvy. Jsou univerzální, lehké a pohodlné.

BÍLÁ BARVA – protipól černé, barva je synonymem čistoty a pořádku, odděluje ostatní barvy, hraje většinou hlavní roli v interiéru, zesvětluje, podtrhuje, oživuje a člení.

ČERNÁ BARVA – protipól bílé, patří mezi barvy, se kterými je třeba nakládat opatrně, nicméně je to barva mystická, elegantní, luxusní, noblesní, skrývá se v ní autorita. Může být barvou vzdoru, v naší kultuře je to ale i barva smutku. V kanceláři by měla být černá pouze akcentem nebo doplňkovou barvou k barvě převládající. Dobře se snáší s modrou a fialovou, ale je dobré ji používat k živějším barvám.

ČERVENÁ BARVA – v kanceláři je opět barva na zamyšlení. V sytých odstínech vás nenechá odpočinout, je agresívní. Akcentuje ostatní použité barvy. Nakládejte s ní jako se šafránem.

MODRÁ BARVA – symbolizuje vyváženost, klid, mír, něhu, důvěru. Je pravým protipólem červené. Představuje tradici, stálost, spolehlivost a komunikaci. Tmavé odstíny mají tajemnou asociaci, jsou průvodcem spánku a snění. Modré tóny je vhodné užívat ve větších místnostech.

ŽLUTÁ BARVA – je barva jasná, optimistická, dynamická, otevřená a teplá. Je barvou, která napětí tlumí.

ORANŽOVÁ BARVA – je barvou radosti, sebedůvěry, oslabuje letargii, pesimismus, nechuť, ale i citové výbuchy, má v sobě zjemnělou smyslnost.

FIALOVÁ BARVA –je barvou luxusu, je emotivní a exotická. Fialová je pro silné osobnosti.

ZELENÁ BARVA – je barva konejšivá, svěží, uklidňující, barva jistoty, naděje a bezpečí. V interiéru je synonymem bezpečného útočiště, jednoduchosti, klidu a vážnosti.

Podlahy jsou v této hře velkým hráčem. Opět máme veliký výběr od dřevěných podlah, korku, Marmolea, laminátových podlah, vinylových podlah, to vše v metráži nebo v dílcích jako plovoucí podlahy. Dále máme na výběr z dlažeb a koberců. Jakákoliv volba je dobrá, pokud má své opodstatnění. Počítejte pouze s větším opotřebením, proto je dobré volit povrchy zátěžové a s vysokou životností. To vše lze doplnit a podpořit čistící zónou jak ve vstupu tak případně v jednotlivých patrech i jednotlivých místnostech. Vzhledem k množství plochy je barevnost a materiálové ztvárnění podlahy velmi důležitým prvkem v designu interiéru kanceláří.

Ergonometrie. Místnost, ale i mobiliář musí mít potřebné rozměry i proporce odpovídající tělesným mírám osob, které zde žijí. Zvažujte výšku mobiliáře, kam chcete dosáhnout. Stejně tak, jak vysoko a daleko dosáhnete, pokud kupř. sedíte nebo stojíte. Mobiliář a doplňky bývají v rozměrových modulových řadách, které odpovídají normám i zvyklostem.

Osvětlení, topení a větrání. Nedílnou součástí řešení celkové pohody je klima místnosti. Dostatek celkového přirozeného osvětlení musíme mít možnost kombinovat se světlem na jednotlivých pracovištích, podle potřeby. Kombinace přirozeného a umělého osvětlení může být doplněna popř. světlovody. Stejně tak je potřeba mít možnost korigovat přísun čerstvého vzduchu a tepla (v létě popř. chladu).

Ať je vaše řešení přínosem pro vaši práci, ať vkusně, osobitě a inspirativně doplňuje vaše počínání. Třeba se vám zadaří a budete patřit k těm šťastlivcům, kteří se do práce těší.

 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net, Univerzum – Barvy pro váš domov – Suzy Chiazzari

Použité fotografie a obrázky: MT Nábytek, Ing. arch. Petr Brandejský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *