Pracovna

Značka: „Práce z domova“

Pokud se zastavíme u počítače, měli bychom věnovat pozornost zejména umístění monitoru, které má zásadní vliv na uvolněnost krční páteře. Správně posazený monitor poznáme podle toho, že první řádku textu najdeme v úrovni kořene nosu. Pro optimální a ke zdraví šetrné manipulaci s myší by mělo předloktí položené na pracovní ploše svírat v loketním kloubu 90°.

Abychom se vyhnuli syndromu karpálního tunelu, měli bychom rovněž zabezpečit pohodlné opření myší zatěžovaného zápěstí. K tomu slouží speciální gelové podložky fixující právě nejvíc namáhanou část ruky ve správné poloze. Před klávesnicí by mělo zůstat zhruba deset centimetrů volného prostoru pro oporu předloktí, což umožňuje práci rukou bez nežádoucího svalového napětí.

Posledním a neméně důležitým článkem pracovny je židle. Ten, kdo doma opravdu pracuje za stolem ví, že na jejím výběru odvedený výkon vskutku záleží. Židle by měla kromě možnosti nastavení výšky sedáku a opěradla (nutné pro podepření bederní páteře) podle vaší postavy především dovolit tak zvané dynamické sezení. Jde o možnost změnit polohu horní části těla včetně zajištění přirozeného prokrvení svalů.

Pro zdravé sezení jsou tedy vhodné židle, které vládnou individuálně nastavitelnou mechanikou reagující na hmotnost i výšku uživatele. Nepatří mezi levné kusy nábytku, ale investice do pohodlného a zdravého posezení se v práci jistě odrazí.

FOTO IKEA, VELUX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *